Utforsk flere kategorier
Stekepanne rustfritt stål Karbonstål stekepanne Keramisk stekepanne Kobber stekepanne Små stekepanner Stekepanner 20 cm Stekepanner 24 cm Stekepanner 28 cm Stekepanner 32 cm
Stekepanner – dette er forskjellene
Du trenger en ny stekepanne, men føler deg kanskje både desorientert og motløs i den store verdenen av panner? Det forstår vi – for det er sannelig mange å holde styr på. For å gi deg en kjapp og enkel oversikt over de mest vanlige pannene, har vi oppsummert kjennetegnene for deg – så det kan bli lettere å finne den rette når du skal kjøpe en ny.
Her er hovedforskjellene, kort og godt:
- Stålpanne: tåler høy temperatur, ekstremt holdbar, ofte tynn bunn, finnes både med og uten non-stick-belegg.
- Aluminiumspanne: leder varme svært godt, lett og solid materiale, finnes med både tynn og tykk bunn, har non-stick-belegg.
- Støpejernspanne: tung og ultrasolid materiale, tykk bunn, holder best på varmen, finnes med og uten emalje (som nesten blir som et non-stick-belegg).
Så godt som alle stekepanner kan brukes på induksjonsovn. Som seg hør og bør i det 21. århundre.
Stekepanne med eller uten non-stick-belegg
Du kan velge mellom stekepanner med og uten non-stick-belegg. Fordelen med non-stick-belegget er at maten ikke setter seg fast så lett. I tillegg går rengjøringen som en drøm.
Men, det kan følge med en liten ulempe også. Hvis du peiser på med høy varme straks stekepannen møter plata – eller begynner å vaske pannen mens den fortsatt er varm – begynner belegget å flasse. Dermed kan du vinke farvel til både non-stick-belegg og stekepannen.
Og så er det jo alltid en joker... Det er pannen med keramisk belegg. Disse kalles ofte «keramiske stekepanner». Dette belegget er kjempesolid, og tåler ofte langt mer enn «vanlig» non-stick-belegg.
Derfor er tykkelsen på bunnen viktig
Tykkelsen på stekepannene varierer fra rundt 2–3 mm til 5–8 mm. Dette er noe du absolutt bør ha et bevisst forhold til. Finn ut hva du trenger til maten du vanligvis lager.
Panner med tynn bunn har lett for å bøye seg ved rask oppvarming og hurtig nedkjøling. Stålpanner, for eksempel, varmes opp lynkjapt, men holder svært dårlig på varmen.
Det betyr at hvis du slenger en biff oppi en tynnbunnet stekepanne, stjeler kjøttet mye av varmen. Du mister kontroll på hvor lang steketid biffen trenger, og får mest sannsynlig heller ikke sprø stekeskorpe. I tillegg skal det mye til for at biffen stekes jevnt.
Tykke bunner bruker lengre tid på å bli varmet opp, men holder bedre på varmen. Det gir jevn varmefordeling over hele stekeflaten, som gjør at du får jevn steking. Det skal også mer til for at tykkbunnede panner «slår seg», altså at bunnen bøyes.
Konklusjonen er derfor: Tynnbunnede stekepanner er perfekte for pannekaker, speilegg, fiskefileter og grønnsaker. Tykkbunnede stekepanner – spesielt støpejern – er optimale for steking av biff, kylling, wok og stekt ris.
Stor eller liten stekepanne?
Stor eller liten stekepanne? «Ja, takk – begge deler», er manges svar. En stor stekepanne på 28 eller 32 cm gir flere muligheter. I den kan du lage større omeletter, tallerkenstore pannekaker og mange kjøttkaker på én gang.
Men hvis du kjapt skal steke ett speilegg til frokost, varme ett pizzastykke eller steke et par pølser, kan det føles litt voldsomt å trekke frem den store panna. Da kan det være greit å fiske opp en liten, lett panne fra skapet eller skuffen. Oppvarming av en liten stekepanne på 20 eller 24 går dessuten raskere, og bruker mindre strøm.
To panner i ulike størrelser kan også være gunstig når du lager en middagsrett med forskjellig tilbehør. La kantareller surre i smør i den minste panna, mens du steker biffene møre i den store?
Vedlikehold av stekepanner
Det er to ting som ikke kan sies ofte nok:
- Varm stekepannen opp gradvis. Det hjelper deg å unngå flassete belegg og bøyd panne.
- Vent med å skylle eller vaske stekepannen til den er kald. Helt kald. Det hjelper deg også å unngå flassete belegg og bøyd panne.
I tillegg anbefaler vi alltid å håndvaske pannene, selv om produsenten sier de kan vaskes i oppvaskmaskin. Da beholder du pannen mye lenger. Det gjelder for øvrig ikke stålpanner uten non-stick-belegg – de tåler daglig vask i oppvaskmaskin. Om ikke mer.
Vil du lære mer? Sjekk ut denne stekepanneguiden