Hemmeligheten bak et langvarig forhold med støpejernsgryta
Gleder du deg til å starte kokkeleringen med ny støpejernsgryte? Med disse tipsene for bruk og vedlikehold kan du koke, bake, steke, putre, servere og smake i mange år fremover.
Som i forhold generelt, kan det være utfordrende å finne en livsvarig partner i jungelen av ulike typer. Men når det kommer til støpejerngrytenes verden, er det heldigvis bare 2 varianter å forholde seg til: den med matt og den med glatt emalje.
Har du ennå ikke valgt drømmepartneren på kjøkkenet? Sjekk ut hele utvalget av støpejernsgryter
Dealbreakers for et langvarig forhold
Enten du har falt for en gryte med matt eller glatt emalje, er det enkelte regler som uansett gjelder for at gryta skal stå ved din side til evig tid. Vis derfor omsorg ved å ta hensyn til disse punktene:
- Gryta kan bli såret av metallredskaper, og vil helst at du bruker tre-, plast- og silikonredskaper.
- Hvis gryta har trehåndtak har den ikke lyst til å settes på grillen eller i en varm ovn. Ellers er det bare å gi gass på hvilken som helst kokeplate. Gryter med støpejernshåndtak er superfleksible og trives overalt.
- Når du skal flytte på gryta, spenn musklene og løft fremfor å skubbe den bortover platene. Det kan nemlig skade både selve koketoppen og bunnen på gryta.
- Vask gryta godt, også på undersiden. Fett og olje som brenner seg fast på undersiden genererer såpass mye varme at det du har oppi gryta kan svi seg – til og med på lave temperaturer.
- Sett aldri fuktige gryter tilbake i skapet. Tørk gryta godt og sett den i et tørt skap, eller et sted med gjennomtrekk uten damp og fukt.
Hvordan du best behandler støpejernsgryta med glatt emalje
Emaljen på støpejernsgryter kan være litt sensitiv, derfor bør du ikke pushe den for mye. Gi gryta tid til å bli ordentlig gjennomvarm. Start på lav temperatur, for så å gradvis trykke deg oppover gradestokken. Pass på at hele bunnen er dekket av væske, olje, fett eller smør. Når støpejernet først er varmet opp og stemningen god, kan matlagingen fortsette på lav og middels temperatur.
Denne typen er også glad i litt oppmerksomhet, så hold alltid øye med gryta. La det for all del ikke koke tørt.
Ha en forsiktig tilnærming
Selv om man egentlig ikke skal endre seg for noen, finnes det unntak. Still alltid kokeplata 1–2 hakk lavere enn du pleier. Støpejernet leder varmen imponerende godt, og når det først blir varmt, blir det glohett. Da hjelper det dessverre lite å skynde seg å skru ned varmen. Støpejernet trenger også tid på å kjøle seg ned.
Vask gryta for hånd
Som i alle forhold, må det innimellom tas en skikkelig oppvask. Men ikke gå for hardt til verks – oppvaskmaskinen fører til at gryta både mister piffen og emaljen. Selv om bruksanvisningen sier at gryta di kan vaskes i oppvaskmaskin, er det likevel best å vaske for hånd for å bevare belegget og den gode stemningen.
Støpejernsgryta med emalje er en lugn type som ikke liker store forandringer, derfor bør du alltid la gryta avkjøle seg før du vasker den. En varm gryte kan få temperatursjokk hvis kaldt vann tappes rett nedi. Emaljen kan få seg en støkk, som betyr at den kan bli skadet og idyllen slår sprekker.
Når flekkene er vanskelig å fjerne – hva gjør jeg?
Når matrester klorer seg fast i gryta, selv etter grundig vask, kan du fylle den med varmt vann og la den stå i 15–20 minutter. Etterpå vasker du den som vanlig.
Gir matrestene seg fortsatt ikke, kan du forsiktig gnikke med nylonsvamper eller myke skurekluter. Hold i alle fall metallskrubber og harde skuremidler langt unna emaljen.
Hvis du oppdager lyse flekker og metallmerker (forårsaket av metallredskaper), kan du enkelt skrubbe dem bort med Le Creusets rengjøringsmiddel «Pots & Pans».
Slik oppstår det søt musikk i støpejernsgryter med matt emalje
Støpejernsgryta med matt emalje er en robust og staut type som takler høy overflatetemperatur. Det er just ikke det samme som maks gass på plata. Nei da, med støpejern oppnår du høy overflatetemperatur ved å la gryta bli helt gjennomvarm på jevn, middels varme.
Du bør gjøre det til en vane å skru ned temperaturen et par hakk straks gryta har nådd temperaturen du ønsker. Da får du det aller beste resultatet, enten du bruner karbonadedeig eller steker kyllingfileter, og slipper at maten svir seg eller klistrer seg fast til bunnen.
Naturlig fettpatina i stedet for non-stick-belegg
Hver gang du briljerer med kokkeferdighetene over en støpejernsgryta, tilfører du en naturlig fettpatina til belegget. Den brunsorte hinnen vil etter hvert fungere temmelig likt et non-stick-belegg.
Før du går i gang med det første måltidet i gryta, kan du gjerne «sette den inn» med nøytral olje. Det gir gryta en naturlig patina, på samme måte som maten.
Skru på vifta, og følg disse stegene:
1. Ha nøytral olje i gryta til den dekker cirka 1 cm oppover kanten.
2. Skru plata på lav til middels varme – og gi gryta god tid til å varmes opp. Hvis det ikke ryker fra gryta innen 10 minutter, kan du skru opp varmen.
3. Når oljen har blitt lunken, gnir du olje inn i kantene med et stykke tørkepapir.
4. La gryta stå på middels varme til det begynner å ryke. Vær i nærheten og følg med hele tiden, så oljen ikke tar fyr.
5. Gryta skal ikke bli tørr, derfor må du fylle på med olje om nødvendig.
6. La gryta med olje stå på middel varme et par minutter før du skrur av plata.
7. Når oljen er avkjølt til omtrent 40–50 grader, tømmer du ut overflødig olje. NB Ikke i vasken.
8. Bruk et tørkepapir og gni godt i hele gryta slik at oljerestene fordeles.
Enkel oppvask er ofte det beste
Selv om støpejernsgryter med matt emalje både er stabile og tåler mye, er det ett område den er litt sensitiv på. Den trenger nemlig litt tid for seg selv til nedkjøling etter matlagingen. Hell for all del ikke kaldt vann i gryta. Det gir den temperatursjokk. Når gryta er avkjølt, vil den vaskes i kun i varmt vann – uten såpe.
Synes du fastbrente matrester i gryta blir et irritasjonsmoment? Vel, tell til 10 og følg dette tipset:
Fyll vann i gryte og legg oppi en oppvaskmaskintablett. Varm opp gryta ved middels varme og la oppløsningen småkoke i cirka 25 minutter. Ta-da! Du har igjen ei skinnende ren gryte.
Etter en såpass grundig vask trenger gryta ekstra omsorg og pleie. Derfor: Følg oppskriften ovenfor for å «sette den inn». Da får den fettpatinaen på plass og blir igjen klar for å gi jernet.
Vil du lære mer om bruk og vedlikehold av kjøkkenutstyr? Sjekk ut hele samlingen av tips og råd
Tilbake