La boblene vare! Slik passer du på SodaStream-en din
Nyforelska? Som ethvert forhold: For å få SodaStream-lykken til å vare, må du legge inn en ekstra innsats. Her får du rådene for hvordan du tar best vare på maskinen, flaskene og kullsyresylinderen.
SodaStream-en er i hus, og leskedrikken bruser som aldri før. For å sørge for optimal sprudling i årene som kommer, bør du ta godt vare på kullsyremaskinen. La oss derfor gi deg de beste rådene for hvordan du passer på og rengjør SodaStream-en din.
Ikke kjøpt SodaStream ennå? Finn boblende glede her
Fort gjort å rengjøre basen
Først en viktig sak: Når du finner «the perfect spot» for SodaStream-maskinen, pass på at den ikke står nær en varmekilde. SodaStream-en er nemlig ingen sydenfarer, men trives best i romtemperatur.
Selve basen på SodaStream-en rengjøres på null komma nada:
- Bruk en myk og fuktig klut til å tørke av maskinen.
- Skulle den være ekstra skitten, kan du gå over med en mild såpeløsning. Bare husk å tørke godt etterpå.
På bunnen av maskinen er det et dryppfat som fanger opp overskuddsdråpene. Du bør holde dryppfatet tørt, men når du vil rengjøre det, tar du det enkelt av.
Det er viktig at du ikke kjører SodaStream-en i oppvaskmaskinen. Elektronikken på innsiden blir så sinna om den blir kastet rundt eller våt, så ikke legg hele greia i vann heller.
Så, kort oppsummert: bruk klut, eventuelt litt såpe. Easy!
Spesielle flasker trenger spesiell behandling
Flaskene er spesiallaget for å tåle trykket som skal til for å kjøre kullsyren inn i drikken. Derfor trenger de også spesialbehandling.
Pass derfor på 3 ting:
1. La ikke flaskene bli stående i mer enn 50°C eller mindre enn 1°C. Flaskene tåler verken ekstrem varme eller voldsom kulde.
2. Ikke hell alkohol, ammoniakk eller bensin inn i eller på flasken. Plastikk tar skade av sånt! Generelt bør bensin helst ikke være i nærheten av drikkeflaskene dine, føler vi. Hold deg til vann og eventuelt smakstilsetning, så holder flaskene seg lenge.
3. Merk deg at flaskene har en utløpsdato. Sjekk hvilken dato som står på flaskene dine, og ikke bruk dem etter dette. På samme måte er det greit å undersøke om flaskene har blitt oppskrapet eller skadet på noen måte, eller om den har forandret form eller blitt misfarget. Da må du ikke bruke flasken mer, selv om den ennå ikke har nådd utløpsdatoen.
Slik rengjør du SodaStream-flaskene
SodaStream-flaskene kommer i både maskinvaskbare og ikke-maskinvaskbare varianter. Se etter «dishwasher safe»-merket på flasken, så vet du hva du har. En flaske uten dette merket kan fort bli ødelagt om du kjører den gjennom oppvaskmaskinen. Da er det dessverre bare å si takk og farvel, og sende flasken til resirkulering sammen med plastavfallet.
Men frykt ei, det er såre enkelt å rengjøre flaskene for hånd – og det burde du gjøre etter hvert bruk.
3 ulike vaskevarianter – enkel, bedre, best:
1. Skyll flasken. Ferdig.
2. Om du føler det trengs, hell litt såpe oppi flasken. Deretter rister du som en gal i 10 sekunder og lar så flasken stå og hvile i noen minutter. Husk å skyll godt – det er ikke disse boblene du ønsker i drikken din.
3. Vil du gå enda grundigere til verks? Da kan du poppe av hele sokkelen til flasken, altså den mørke delen, ved å trekke den nedover. Da får du god plass til oppvaskbørsten. Når flasken er skinnende ren, skyver du bare sokkelen på plass igjen.
Når du først står og studerer flasken, se samtidig etter skrammer og skader. Hvis du oppdager noen, er det på tide å bytte ut flasken.
Lagre kullsyresylinderen i kjøleskapet
Det er kullsyresylinderen som står bak magien i SodaStream-en. Inni denne er alle boblene, kan man si. Det hele fungerer ved at CO2 lagres under trykk, og derfor får du ganske mye ut av sylinderen – opp til 60 liter med brusende drikke per flaske (avhengig av hvor mye du har i).
Når sylinderen er tom, tar du den med til Kitch’n og får en ny til rabattert pris.
Sylinderen må lagres kjølig, for eksempel i kjøleskapet ditt. Høyere temperatur betyr mer ekspansjon og mer trykk, så ikke la den bli liggende i bagasjerommet mens du nyter de varmeste sommerdagene på stranda.
Skulle det likevel skje at trykket blir for høyt, vil ventilen slippe ut CO2-en i sylinderen for å være på den sikre siden. Det er ikke farlig, men du må vente til den får tømt seg ferdig.
CO2 er som du kanskje vet rimelig kalde saker, så sylinderen blir utrolig kald når gassen slippes ut. Vær forsiktig når du skal ta på sylinderen – vent til den har varmet seg opp til romtemperatur igjen.
2 års garanti
SodaStream gjør det de kan for at kullsyremaskinen din skal leveres i feilfri tilstand. Men er det noe som skurrer innen 2 år fra du kjøpte den – som enten skyldes materialet eller produksjonsfeil – sørger vi for at maskinen enten repareres eller erstattes. Uten at det koster deg noe, selvfølgelig.
Det siste tipset du får nå, blir derfor å ta vare på kvitteringen din. Hvis du er medlem i kundeklubben vår, finner du kvitteringen på «Min side» på kitchn.no. Og enda lettere – hvis du laster ned Kitch’n-appen, får du alle kvitteringene samlet her.
Vil du lære mer om bruk og vedlikehold av kjøkkenutstyr? Sjekk ut hele samlingen av tips og råd
Tilbake