Hete tips for hvordan du bruker og vedlikeholder stekepannen
Du vil jo at stekepannen skal gjøre det lekende lett å servere helt perfekte, jevnstekte retter. Dag etter dag. År etter år. Men hvordan får du til det? Og hva bør du unngå? Her får du svar.
Det siste du vil se på tallerkenen er en biff som er ihjelstekt på den ene siden, og blodig på den andre. Pannekaker med steinhard kjerne og bløte kanter frister kanskje heller ikke så mye? Få med deg rådene for hva du bør passe på for å holde stekepannen i fresende god form.
Ennå ikke funnet stekepannen du drømmer om? Sjekk ut hele utvalget
Reglene som gjelder alle stekepanner
Enten stekepannen din er belagt eller ikke, laget av støpejern eller aluminium, så finnes det noen råd som gjelder dem alle. Ingen bør ta lett på disse 5 bruks- og vedlikeholdsreglene:
1. Unngå å gi stekepannen temperatursjokk
Usikker på hva temperatursjokk er? Her er forklaringen:
Inni de fleste stekepanner ligger det luftbobler. Når boblene tvinges til å utvide seg i turbotempo, oppstår det en spenning i materialet. Konsekvensen? Stekepannen slår seg – og blir bøyd. En ujevn panne gir naturlig nok ujevn steking, som igjen gir et dårlig resultat. I verste fall får ikke pannen kontakt med stekeplata og blir ikke varm i det hele tatt.
Det samme skjer dersom du legger ei glovarm stekepanne i vasken og lar kaldtvannet flomme. Bare tenk deg å få en bøtte iskaldt vann skylt over deg etter en time på solsenga. Du får en ordentlig støkk, ikke sant? Vel, (nesten) det samme skjer med stekepanna – og bunnen bøyer seg av skrekk.
Derfor er det lurt å
- sørge for sakte oppvarming. Start alltid på svak varme i 1–2 minutter før du skrur opp tempen.
- vente med å skylle og vaske pannen til den er helt avkjølt. Liker du ikke å se oppvask stående på benken, må du nok bare bite tennene sammen.
2. Les bruksanvisningen
Synes du det er kjedelig å lese bruksanvisningen? Den er kanskje ikke den mest spennende lektyren, men den er utrolig nyttig – selv når du vet godt hvordan du skal håndtere en stekepanne. Disse tekstene med små skrift gir deg nemlig viktig informasjon om akkurat din stekepanne.
3. Snu pannen og vask undersiden
«Er det nødvendig, da? Maten er jo i stekepanna, ikke under?» undrer du kanskje. Du har så rett, men har du tidligere eid ei stekepanne som har blitt misfarget under? Der har du et hint. Selv om du heller olje oppi panna, spruter ofte fett utover platetoppen. Og når du flytter stekepannen over til en annen plate – ja, da er det gjort.
Vasker du ikke undersiden ordentlig, blir fett og olje med på neste stekeprosjekt – og brenner seg fort fast. Oljen generer såpass mye varme at maten begynner å svi seg, selv på lave temperaturer. Så pass på å snu panna neste gang du drar frem oppvaskbørsten.
4. Bruk andre oljer enn olivenolje
Olivenolje er bra for mye, men akkurat steking er ikke dens sterkeste side. De fleste olivenoljer tåler ikke særlig høy varme, og mestrer derfor ikke oppgaven med å beskytte kjøtt og fisk mot brentsmak. Bruk heller raps- og solsikkeolje, eller margarin. På lave temperaturer kan du også bruke meierismør. Husker du på dette, så går stekingen straks mye bedre.
5. Bruk pannebeskytter i gryteskapet
Det er slett ikke uvanlig at stekepannen trykkes inn i gryteskapet, med lokk og kjeler stablet både under og over. Da er det en vesentlig fare for at stekepannen har fått seg noen nye hakk og riper når du tar den ut igjen. Trikset for å stable uten fare for skader? Enkelt og greit: Bruk pannebeskytter.
Dette er viktig å passe på med belagte stekepanner
Stekepanner med belegg trives best med lav og medium temperatur. Belegget gjør at du ikke trenger å sause inn hele pannen med smør eller olje. Her kan du gjerne spare på kruttet. Stekepanner med keramisk non-stick-belegg, derimot, takler høye temperaturer og får faktisk ikke så lett riper. Men selv om keramisk belegg tåler mer, bør du følge de samme rådene:
- Aldri bruk boost-effekt og helst ikke 9-effekt.
- Bruk redskap i tre, plast eller silikon for å bevare belegget.
- Rengjør for hånd i varmt vann og med skånsomt oppvaskmiddel.
- Unngå grov svamp eller stålull, fordi de har lett for å ødelegge belegget. Denne svampen kan du trygt bruke i belagte stekepanner.
Tips for stekepanner uten belegg
Stekepannene uten belegg trenger du ikke å være like varsom med som de belagte. De tåler høye temperaturer – du kan til og med driste deg borti nivå 9 på temperaturskalaen. Ubelagte stekepanner er enkle å både vedlikeholde og rengjøre, og nettopp det er grunnene til at pannene er populære i restaurantbransjen.
Men det er to ting du bør notere bak øret:
- Du bør bruke ekstra margarin eller olje for at maten ikke skal sette seg fast.
- Ha is i magen og la maten få ligge og steke en stund før du snur den. Du må nemlig gi maten tid til å bygge en stekeflate, slik at du unngår at den brenner seg fast.
Du kan oppleve at maten setter seg fast de første gangene du bruker den, men stol på oss: Det går seg til. Bare gi pannen tid og tålmodighet.
Du kan fint bruke alle typer redskap i disse stekepannene, uten å frykte for riper. Og kanskje den aller beste fordelen? Stekepanner uten belegg, som er laget av stål og aluminium, tåler runde på runde gjennom oppvaskmaskinen.
Støpejernspanner – blir bedre jo mer du bruker dem
Stekepannene i støpejern trenger litt tid for å bli varme, men når de først er i gang, leverer de så til de grader. Når du vet hvordan stekepannen liker å bli behandlet, kan den gjerne følge deg og koketoppen livet ut.
Det betyr at du bør gradvis varme opp støpejernet, og stoppe på medium varme. Støpejernspanner holder innmari godt på temperaturen. Hvis du skulle bli litt for ivrig med varmen, hjelper det lite å febrilsk trykke på minusknappen. Den trenger tid.
Hver gang du briljerer med kokkeferdighetene over en støpejernspanne, tilfører du en naturlig fettpatina til belegget. Etter hvert vil fettpatinaen fungere temmelig likt et non-stick-belegg.
Før du går i gang med det første måltidet i stekepannen, kan du gjerne «sette den inn» med nøytral olje. Det gir pannen en naturlig patina, på samme måte som maten.
Skru på vifta, og følg disse stegene:
- Ha nøytral olje i pannen til den dekker cirka 1 cm oppover kanten.
- Skru plata på lav til middels varme - og gi pannen god tid til å varmes opp.
- Når oljen har blitt lunken, gnir du olje inn i kantene med et stykke tørkepapir.
- La pannen stå på lav til middels varme til det begynner å ryke. Hvis det ikke ryker fra pannen innen 10 minutter, kan du skru opp varmen. Vær i nærheten og følg med hele tiden.
- Pannen skal ikke bli tørr, derfor må du fylle på med olje om nødvendig.
- La pannen med olje stå å ryke et par minutter før du skrur av plata.
- Når oljen er avkjølt til omtrent 40–50 grader, tømmer du ut overflødig olje. NB Ikke i vasken.
- Bruk et nytt tørkepapir og gni godt i pannen slik at oljerestene fordeles.
Enten du tar deg tid til å «sette inn» støpejernspanna eller ei, bør du følge noen retningslinjer.
Her er 4 tips:
- Bruk nok og fettstoff som tåler høy varme: margarin, raps-, solsikke- eller maisolje
- Ikke bruk oppvasksåpe, og for all del ikke maskinoppvaskmiddel, når du vasker panna. Dette fjerner noe av den naturlige patinaen som bygger seg opp hver gang du bruker den.
- Skrubb stekepannen med varmt vann og en god kjøkkenskrubb etter bruk.
- Sitter det igjen vanskelige flekker eller fastbrent mat, kan du koke ut pannen med oppvaskmaskinmiddel i 10–20 minutter. Etterpå trenger den omsorg og pleie, derfor: Følg oppskriften ovenfor for å «sette den inn».
Vil du lære mer om bruk og vedlikehold av kjøkkenutstyr? Sjekk ut hele samlingen av tips og råd
Tilbake