5 tips om vedlikehold av støpejern
Støpejern er noe av det beste materialet du kan få, og behandler du det riktig kan du ha støpejernet ditt hele livet
- Ved første gangs bruk, fjern embalasje, samt klistremerker på undersiden. Vask med varmt såpevann, og sett gjerne inn støpejernspanner- og gryter som ikke har sandfarget glassemalje med olje.
- Forvarm alltid på middels temperatur, og skru gjerne opp temperaturen etter at maten er lagt i pannen eller gryten. Dette er kun nødvendig når man skal steke-/brune biff, som krever litt høyere varme. Hvis man setter på maks temperatur og bruker boosterfunksjon vil støpejern bli så varmt at alt vil brenne seg fast.
- Det er viktig at man bruker nok og riktig fettstoff når man skal steke i støpejern, bruk helst raps-, solsikke-, maisolje, eller meierismør. Olivenolje er ikke å anbefale til steking, da de fleste ikke tåler så høy temperatur.
- Rengjøring:
- Matt sort emalje trenger å opparbeide seg en fettpatina i emaljen for å blir mer brukervennlig. Rengjør derfor ikke med såpe, da såpe fjerner de viktige fettstoffene. Skrubb godt med en kjøkkenskrubb og varmt vann etter bruk. For mer gjenstridige flekker/fastbrente matrester kan man bruke såpe, evt. koke ut pannen /gryten med oppvaskmaskinmiddel og vann i 10-20 min. Dette vil fjerne noe av fettpatinaen, og vi anbefaler derfor å varme opp litt olje i pannen/gryten etter endt rengjøring.
- Rengjøring av gryter med sandfarget emalje gjøres på samme måte som over, men trengs ikke å settes inn med olje.
- Det er livstidsgaranti på alt støpejern fra Le Creuset, men det dekker ikke brukerfeil som termosjokk og feil bruk av metallredskaper som kan skade glassemaljen. Termosjokk oppstår når pannen/gryten blir utsatt for store temperaturforskjeller. Som regel skjer dette når man tar pannen/gryten fra varm kokeplate/ovn under kaldt vann. Da får glassemaljen rask avkjøling og vil sprekke opp.
Tipsene om vedlikehold av støpejern er levert av Le Creuset.
Se hele vårt utvalg av støpejernsgryter og -panner her
Tilbake