Slik lager du god kaffe på eget kjøkken
Du kan enkelt forandre kaffen fra en middelmådig oppkvikker til en kopp med nytelse. Bare følg kaffeekspertens fire bud til hvordan du lager skikkelig god kaffe i eget hjem.
Er du også en av dem som inviterer til kaffeslaberas i eininga? Drikker morgenkaffe, møtekaffe, to-kaffe, ettermiddagskaffe og kaffe til sjokoladen? Det finnes (nesten) ingen grenser for hvor mye vi nordmenn bøtter ned med kaffe. Vi er verdenskjente på det området, faktisk. Kun finnene drikker mer kaffe enn oss – i hele verden.
Om morgenen handler det om å raskest mulig få i seg de edle, koffeinfylte dråpene for å få søvntyngede lemmer til å våkne. Starter du i tillegg dagen med en smaksopplevelse du bare må stoppe opp og nyte et lite sekund, er retningen staket ut for resten av dagen.
Små, enkle rutineendringer er nok til å få smaksløkene til å våkne, ikke bare hjernen. Steinar Svenning er kvalitetsansvarlig hos kaffeleverandøren Cemo. Han besøker kaffebønder i ulike deler av verden og velger selv ut de beste bønnene. Her gir han 4 tips til hvordan du løfter kaffen mange hakk – selv på en hektisk mandags morgen.
1. bud – Kjøp kvalitetskaffe
– God kaffe får du ikke fra dårlige bønner, sier Svenning bastant.
Eksperten har talt. Derfor skal vi hjelpe deg å finne frem i kaffejungelen. Lengter du etter aromatisk kaffe med skikkelig god smak? Som ikke legger igjen en bitter eller sur smak på tunga? Da må du studere prisetikettene.
– Skrot de billigste og velg heller fra en hylle høyere opp, anbefaler Svenning.
Liker du kaffen mild og fruktig, velger du lysbrent kaffe. Synes du kraftigere og søtere kaffe er bedre, legger du en mørkere brent kaffe i kurva. Enkelt forklart. Cemo sin Gourmetkaffe fra Brasil er en mellombrent og fyldig kaffe som blidgjør mange ganer – ikke av de aller dyreste, men heller ikke den billigste.
Og så må du ikke glemme å kjøpe kaffe som er malt til det du skal bruke den til: kokmalt, filtermalt eller presskannemalt. En selvfølge, vil mange si. Men gjør du kreative valg og fyller presskanna med kokmalt kaffe, kan vi tillate oss å stadfeste at resultatet blir katastrofe.
2. bud – Bruk rent utstyr
Bruker du glasskolben til å helle på vann når du skal trakte kaffe? Kanskje iblandet litt inntørket kaffe fra i går? Da skuffer du smaksløkene mer enn du aner.
For at kaffen ikke skal smake som den har blitt filtrert gjennom en gammel sokk, må nemlig utstyret være fritt for smuss, kalk og grut.
– Bruk rent utstyr. Det er kjempeviktig for smaken, understreker kaffeentusiasten.
Gnikk bort kafferester og belegg med såpe og varmt vann. Alle små og store duppedingser, som kolbe, kanne og filterholder, må alle til pers.
Utstyret lar du stå preppet og klart til morgenbryggingen, så slipper du i halvsøvne å ta feil av hånd- og oppvasksåpe.
3. bud – Mål opp på kjøkkenvekt
Stresser du om morgenen? Å kutte kaffen er ikke et alternativ. Men bruker du 10 sekunder mindre på finpussen foran speilet, får du tid til å helle riktig mengde kaffe oppi filteret eller presskanna. Dermed får du glede deg over en smakfull kaffekopp, i stedet for surt, brunt vann, før du fyker ut døren.
– Å bruke måleskje er for unøyaktig. Ei elektronisk vekt koster lite og kan utgjøre en enorm forskjell. Og så får du like bra resultat hver gang, argumenterer Svenning.
Kjøkkenvekt har du kanskje på benken fra før? Bruk Svennings magiske oppskrift på 60–65 gram kaffe per liter vann, og du er garantert et godt resultat. Og ikke fall for fristelsen til å hive på litt ekstra kaffe fordi du liker den sterk. Da ender du opp med bitter – og lite smakfull – kaffe.
Prøv deg frem til din favorittmengde innen 60–65 gram, og hold deg til det. Da vet du at kaffen blir akkurat like god hver gang. Og er du for trøtt til å regne ut hvor mange gram du trenger til 3 desiliter vann – heng opp en lapp: 60/10x3=18.
4. bud – Oppbevar kaffeposen i lufttett boks
Visste du at holdbarheten på en åpnet pose filtermalt kaffe bare er 5 dager? Med én gang oksygen omringer kaffebønnene, forsvinner mengder deilig aroma og smak. Er du ingen stordrikker, gjør du lurt i å kjøpe små kaffeposer.
– Luft er kaffens verste fiende, bekrefter kaffeeksperten.
Spesielt kvernet kaffe blir rask tam og smakløs. Derfor lønner det seg ikke å helle kaffen i en boks, selv om du forsegler med lufttett lokk. Skaden på vei ned i boksen er for stor.
Du bør la kaffen få bo i sin egen pose og putte hele posen i en lufttett boks. Da har du gjort ditt for å verne kaffen mot luft, lys, lukt og fukt.
Kanskje du nå begynner å nyte kaffen i stedet for å bare drikke den?
Trenger du kvalitetskaffe? Sjekk ut disse smaksrike variantene.
Tilbake-
Rosendahl
Grand Cru kaffekopp m/skål 26 cl
269,-
På nettlagerFinnes i 8 butikker -
Rosendahl
Grand Cru kaffeglass 37 cl 2 stk resirkulert
149,-
På nettlagerFinnes i 131 butikker -
Rosendahl
Grand Cru kaffeglass 37 cl 4 stk
Kampanjeslutt: 31.12.2024
Førpris 259,-
181,-
På nettlagerFinnes i 136 butikker-30% -
Bodum
Chambord presskanne 3 kopper krom
Kampanjeslutt: 31.12.2024
Førpris 599,-
359,-
På nettlagerFinnes i 129 butikker-40% -
Magnor
Cape presskanne 1L gunmetal
1 049,-
På nettlagerFinnes i 76 butikker -
SMEG
Kaffetrakter DCF02 1,4L svart
2 895,-
På nettlagerFinnes i 105 butikker -
SMEG
Kaffekvern CGF01 svart
2 995,-
På nettlagerFinnes i 97 butikker -
SMEG
Melkeskummer MFF01 svart
Kampanjeslutt: 31.12.2039
Førpris 2 195,-
1 537,-
Ikke på nettlagerFinnes i 10 butikker-30% -
Cemo
Presskannekaffe zip
Kampanjeslutt: 01.12.2024
Førpris 109,-
76,-
Ikke på nettlagerFinnes i 12 butikker-30%