Grillfest? Menyen som er lett å lage – og lett å like
Godkjent! Alle grunner til å grille er herved vurdert og akseptert. Men du trenger kanskje en ferdigsnekret og kvalitetssikret meny før du setter i gang? Prøv denne grillmenyen som sikrer deg både spennende smaker og et lekkert grillbord.
Sitrer du etter å igjen kjenne varmen slå mot panna mens du galant vender kjøtt og grønnsaker på grillen? Kanskje ta noen slurker iskald drikke med venstre hånd, før den høyre atter en gang snur gylne, fresende biter?
Da bør du teste denne grillmenyen. Med 7 elementer får du servert en meny med smaker i balanse: litt syrlig, litt søtt, noen runde og noen litt spissere. I tillegg blir grillbordet med de forskjellige fargene usedvanlig apetittvekkende.
Velg selv om du vil legge til en fiskefilet, noen kyllingspyd eller en skikkelig saftig biff. Eller om du vil kjøre vegetar.
Det er uansett sammensetningen av sauser, poteter med smør og sitron, grillede grønnsaker og en helt nydelig tomat- og jordbærsalat som gjør at menyen til en smaksfest.
2 ting som gjør grillmenyen enda enklere å lage
Du får fint til å smekke sammen grillmåltidet med en grill, ei god skjærefjøl og en skarp kniv. Men det er 2 redskaper som gjør virket ditt som grillkonge eller -dronning hakket lettere.
2. Stavmikser til velkomstdrink og paprikarøre.
Med grillpanne går grillingen på skinner – og stavmikseren setter fart på både paprikarøre og drinkmiksing. I tillegg bør du sørge for å ha et desilitermål og et lite rivjern i nærheten for å kunne følge oppskriftene til punkt og prikke.
Ønsk velkommen med en frisk sommerdrink
Når gjestene kommer, er de selvfølgelig tørste. I tillegg til å sette frem glass og vann i karafler, kanskje med sitron eller friske urter i, serverer du en frisk velkomstdrink.
Og mens gjestene småprater og nipper i drinken, gjør du siste finish ved grillen.
Sommerdrink
Til hver drink trenger du:
- ca. 4–5 jordbær
- ca. 3 basilikumblader
- sitronlimonade (ev. sitronsaft, sukkerlake eller vann og strøsukker)
- isbiter
Topp med jordbær og basilkumblader.
Slik gjør du:
Del jordbærene i mindre biter og mos dem sammen med noen basilikumblader. Hell blandingen i et vin- eller cocktailglass. Fyll opp med isbiter og hell i limonaden. Rør rundt og dander med et halvt jordbær og basilikumblader.
Vil du ha noen dråper alkohol i, er det lys rom som passer best.
Grillpoteter med smør og sitron
Myke, grillede nypoteter, med smak av både smør og sitron, passer til absolutt alt. Det er nesten så du kan spise den ene og alene. Så god er den.
Du trenger:
- ca. 800 g nypotet, forkokt i 5–10 minutter (avhengig av størrelsen)
- 2 sjalottløk
- ca. 1 ss olivenolje
- 25 g smør, romtemperert
- ca. 1 ts sitronsaft
- 2 ts finhakket persille
- salt og pepper
Topp med hakket gressløk.
Slik gjør du:
Forkok nypotetene i saltet vann i ca. 5–10 minuter, avhengig av hvor stor potetene er. Men de skal ikke kokes for lenge – varmen fra grillen skal gjøre mesteparten av jobben. Sil av vannet og hell litt olivenolje over mens potetene er i kasserollen.
Bruk en grillpanne når du skal grille potetene. Prøv å ikke få med vann og olje fra kasserollen. Etter noen minutter tilsetter du sjalottløk i skiver. Hold potetene over varmen i rundt 15 minutter, eller til potetene har fått en gyllen farge.
Legg potetene over på et fat eller i en skål, og bland i en raus bit temperert smør og hakket persille. Smak til med sitronsaft, salt og pepper. Topp potetene med finhakket gressløk. Ikke la potetene vente for lenge på resten av grillmaten, den er best varm.
3 lettvinte sauser – proppfulle av smaker
Sausen er toppen av kransekaka, prikken over i-en, kronen på verket. Du forstår hva vi mener. Ikke bare hever sausene grillretten, de binder også menyen sammen.
Her får du oppskrifter på 3 lettvinte sauser. Lag helst alle tre, eller velg ut én av dem og lag ekstra stor porsjon.
Fetaost-dip
Dette er en kremete dip med smak av salt fetaost og hvitløk. Du kan servere dippen til både kjøtt og kylling, også som tilbehør til grillede grønnsaker.
Du trenger:
- 150 g fetaost
- 2 dl yoghurt naturell
- 3–4 ss crème fraîche
- 1 fedd hvitløk eller 1/2 ts vitlökspulver
- salt og pepper
Topp med olivenolje og tørket mynte.
Slik gjør du:
Du kan velge å droppe hvitløk, om du vil det. Dippen smaker også nydelig også uten.
Mos fetaosten med en gaffel i en skål. Hvis du vil ha dippen klumpfri, bruker du en stavmikser eller en håndvisp. Bland i yoghurt naturell og crème fraîche. Smak til med hvitløk, salt og pepper. Topp med litt olivenolje og tørket mynte.
La dippen stå i kjøleskapet til grillmaten står på bordet.
Chimichurri
Chimichurri er en syrlig urtesaus med smak av persille, sitron og løk. I Sør- og Mellom-Amerika brukes den tradisjonelt oppå et saftig stykke kjøtt, men den passer minst like godt til kylling, fisk og grønnsaker, mener vi.
Du trenger:
- ca. 1/2–1 dl finhakket fersk persille
- 1 ts tørket eller fersk oregano
- 1 vårløk
- 1 fedd hvitløk, revet
- saften fra en ½ sitron
- 1–2 ts rødvinseddik
- ca. 0,5 dl olivenolje
- chiliflak (etter smak)
- salt og pepper
Slik gjør du:
Finhakk persillen. Vårløken kan gjerne hakkes litt grovere. Bland sammen alle ingrediensene utenom olivenoljen i en skål. Deretter tilsetter du olivenoljen og blander sammen. Hvor mye olivenolje du trenger avhenger av hvor flytende du vil ha sausen. Smak til med syre fra sitronsaft og rødvinseddik. Det skal smake syrlig, frisk og godt!
Sett i kjøleskapet til bordet er dekket og klart.
Grillet paprikarøre
Oppskriften gir deg en kremet røre med smak av grillet paprika. Den smaker spesielt nydelig til kjøtt og kylling, men også på en bit brød. Bruk stavmikser hvis du ønsker å få en helt kremaktig konsistens.
Du trenger:
- ca. 200 g grillet paprika på boks, eller 1–2 stk. grillet og skrellet rød paprika
- 2 dl crème fraîche
- salt og pepper
Toppes med smulet fetaost og paprikapulver.
Slik gjør du:
Finhakk grillet paprika, eller mos med en stavmikser. Bland paprikaen sammen med crème fraîche og smak til med salt og pepper. Topp med smulet fetaost og litt paprikapulver.
La røren stå i kjøleskapet til den skal serveres.
Grillede grønnsaker med en ekstra touch
Alt smaker jo bedre på grillen, ikke minst grønnsaker. Det er på grillristen smakene kommer ordentlig godt frem. Du kan legge på akkurat hva du selv liker og har hjemme.
Et godt tips før du serverer: Legg ekstra flid i presentasjonen. Det skal ikke så mye til for at grønnsaksfatet ser ekstra innbydende ut. Legg opp på et pent fat, hell over litt olivenolje og strø over maldonsalt og smulet fetaost.
Voilà! Plutselig er grønnsaksfatet også kvalifisert som hovedrett.
Våre favoritt-grønnsaker:
- 1 aubergine
- 1 squash
- 1 rødløk
- 1–2 paprika
- vårløk
- asparges
- sitron
- olivenolje
I tillegg trenger du maldonsalt og sort pepper. Toppes med smulet fetaost.
Slik gjør du:
Skyll grønnsakene og del dem opp i størrelsen du selv liker. Hell over litt olivenolje. Grill til grønnsakene har fått litt farge. Legg opp på et fat og hell over litt mer olivenolje, dryss over maldonsalt og kvern pepper over.
Topp med smulet fetaost, så ser grønnsakene ekstra fristende ut.
Tomat- og jordbærsalat med burrata eller mozzarella
Lag en frisk og søt salat med noe av det beste vi har om sommeren: tomater og jordbær. Og fargene, da du. Salaten blir så lekker, at den er til å spise opp.
Du trenger:
- 1–2 dl klasetomater
- 1 stor tomat
- 1–2 dl jordbær
- 150 g burrata eller 125 g mozzarella
- 2–3 ss olivenolje
- ruccola
- maldonsalt
- crema di balsamico
- basilikumblader
Slik gjør du:
Lag en seng av ruccola på et fat. Del tomaten i skiver og dander den oppå. Deretter hell litt olivenolje over og strø over maldonsalt.
Del klasetomatene i halvdeler og legg dem i ei skål. Hell over 1–2 ss olivenolje og litt maldonsalt. Mos blandingen lett med hendene, eller med en gaffel. Plukk ut tomatene og fordel dem over fatet, men saften lar du være igjen i skålen.
Del opp jordbærene og legg dem utover fatet. Hell vannet av burrataen/mozzarellaen. Dra osten fra hverandre og fordel utover fatet. Så heller du over blandingen av tomatsaft og olivenolje. Ta en runde til med olje og strø maldonsalt på toppen.
Til slutt, hell over crema di balsamico og topp det hele med noen basilikumblader.
Lag liv og røre på grillbordet
Enten du har invitert til en midtsommerfest eller det er familiens indre kjerne som setter seg til bords, blir måltidet utrolig mye hyggeligere når bordet ser pent ut.
Legg på en duk og dander saus, salat og poteter i fine skåler, gjerne med sommerlige mønster. La de spreke fargene fra både grillmat, servietter og dekketøy gjøre grillbordet til et kulinarisk kunstverk.
Oppskriftene har vi fått fra Melek Semovski.
Kjenner du at det rykker kraftig i grilltanga nå? Sjekk om du trenger noe av dette utstyret til grillfesten.