Grill grønnsaker som en proff!
Vi gir deg tipsene slik at du får det beste resultatet
Lenger tid enn proteinet
Mange grønnsaker trenger lenger tid på grillen enn kjøtt og fisk. Hvis du skal ha grønnsaker til sammen med protein må disse grilles ca. 10 minutter i forvei. Hold deretter grønnsakene varme ved siden av på indirekte varme.
Riktig grillgitter
Et grunnleggende problem med mange grønnsaker er at de har en størrelse, fasong og konsistens som kan gjøre det litt vanskelig på grille. Hvis du kan, bruk et gitter av god kvalitet med relativt tykke spiler og relativt liten avstand mellom spilene (dette gjelder også når du griller kjøtt og – ikke minst – fisk). Gitteret skal være rent.
Grønnsaker med rett fasong
En ganske selvfølgelig løsning for grillen er å velge lange grønnsaker som du – hvis det trengs – deler i biter eller skiver.
- Grill mais og grønn asparges (hvit asparges er ikke å anbefale for grillen) slik de er. Mais har godt av høy varme midt i grillen, asparges bør få gå seg til i grillens utkanter.
- Kutt for eksempel, aubergine og squash i biter før grilling. Skivene skal være omtrent 1 cm tykke, de blir tynnere ved tillaging. Pensle dem med et tynt lag olje før de legges på gitret.
Elsk Maillardeffekten...
De brunede aromaene – den så kalt Maillardeffekten – som oppstår når råvarene får en bruningsreaksjon vil også fungere på grønnsaker (hvorfor skulle den ikke gjøre det, det virker jo på rista brød?). Forskjellen mot kjøtt og fisk er at de kjemiske prosesser som blir satt i gang på grønnsakers overflate dreier seg mer om cellulose og sukker enn om protein, som vil gi en litt annerledes smakspalett.
...men litt forsiktig
Fett kjøtt og en del feite fisker tåler en god del varme, men grønnsaker må du være litt forsiktig. De gode grillstripene skal være brune, ikke sorte og sotete. Flytt grønnsakene til indirekte varme før de blir brent.
Siden nesten alle grønnsakene har et lavt fettinnhold må du pensle grilloverflaten med olje før grilling. Men det holder med et tynt lag, blir det for mye kommer det bare å dryppe ned i glørne og brenne.
Snu ofte
Siden de tar litt tid på grillen kan grønnsakene trenges å snus ofte for ikke å få en for brent overflate. For ømfintlige og/eller tynne grønnsaker er det bra å bruke en rist.
Direkte + indirekte varme
Direkte varme gir pene, gode grillstriper – men avslutt gjerne med indirekte varme hvis grønnsakene (for eksempel squash og aubergine) trenger litt lenger tid for å bli gjennomkokt.
Grill rotfrukter
Kok poteter og rotfrukter før disse legges på grillen. Det kan høres litt kranglete ut med tillagning i to trinn, men den smaken du vil få av varmen og røyken fra grillen vil være jobben verdt.
Rotfruktene må gjerne ha blitt kalde og ha hvilt seg litt – før de legges på gitteret for å øke smak og tekstur.
Enklere med doble spyd
Å grille grønnsaker vil være mye enklere med doble spyd som forhindrer at grillbitene – for eksempel løk, skiver av paprika eller hele, ”tørre” sopper (se nedenfor) - fra å skli rundt uten kontroll. Dette gjelder også når du griller kjøtt og fisk.
Velg tørr sopp
Sopp blir godt på grillen, men det skal være en tørr og fast type slik som sjampignon eller Karl Johan. Husk at sopp slipper mye vann og kryper og da lett glir gjennom gitteret. Å bruke spyd er en god idé.
Grill gjerne med lokk
Hjemmets utegrill på terrassen vil bli påvirket av vær og vind. Et lokk gir deg bedre kontroll over temperatur og tillagningstid uansett hva du griller.
Dressing etter grilling
Se dette som en tommelregel uansett om du vil smaksette grovere rotfrukter eller pent grillet hjertesalat: dressingen skal på etter grilling. Sett gjerne smak på grønnsakene før grillingen, men hvis du gjør det med en dressing med olje vil det dryppe og brenne i gloen.
En salat – med dressing – på grillede grønnsaker er et godt tips.
Salte og pepre etterpå
Salt og pepper legger seg på overflaten på mange grønnsaker og drypper bort på gitret. Salt og pepre litt til etter grillingen hvis du vil få frem de milde smakene.
-Tipsene har vi fått fra Professional Secrets-
Tilbake