Fritèr kylling som en (amerikansk) proff
Vi gir deg proffens tips til å lykkes med å få et perfekt resultat.
Det er ingen kunst å fritere kylling – men det er en kunst å få et perfekt, gyllent, sprøtt og appetittlig resultat. Her er noen av proffens tips og råd som får deg å lykkes bedre:
Like store biter
Dette er et lite problem når du friterer kyllingvinger eller drumsticks (den nedre delen av ”leggen” på kyllingbeinet). Men hvis du jobber med stykker fra en hel kylling er det viktig at alle biter er like store og blir ferdig like fort.
Friter gjerne kyllingvinger
Kyllingvinger, ”buffalo wings”, er enklest siden de er små og fort blir gjennomstekt. Kjøttet – akkurat som det mørkere kjøttet i beinet – tåler litt høyere varme uten å bli tørt. Og det fettrike skinnet blir, hvis du friterer rett, sprøtt og godt- særlig hvis du er raus med saltet.
Sett smak med saltlake
Å legge kyllingen i saltlake før tillaging vil gjøre at saltet blir jevnt fordelt i kjøttet. Saltet denaturerer også kjøttet som da oppleves mer mørt og saftig. Regn med 1 dl salt til 1 liter vann for å få en 10 % lake. La kyllingbitene ligge i laken i omtrent en time. Skyll så bort laken og tørk av kyllingen.
Surre i mel og la hvile
Smaksett melet med salt og pepper. Dypp bitene og rist dem. La bitene hvile på en rist i minst 10 minutter. Vær nøye med dette momentet. Hvis du friterer kyllingen direkte etter du surret den i melet kan overflaten løsne flekkevis.
Rett temperatur på oljen
Oljen skal holde mellom 160 og 190 grader. Når du legger i kyllingen vil temperaturen synke, men ikke la den gå under 150 grader.
Hvis din friterte kylling ved tidligere forsøk har blitt fettete og uappetittlig så er årsaken nesten helt sikkert at oljen hatt for lav temperatur. Det kan også komme av for kald og/ eller for mye kylling på en gang.
Rett mengde av gangen
Friter noen biter av gangen. Da kan oljen holde på varmen og du kan ha kontroll på forløpet. Hold de ferdige bitene varme i ovnen, gjerne på papir som suger opp overflødig fett.
Er kyllingen rå inni?
Det kan komme av at bitene er for store, da kan utsiden bli ferdigkokt mens innsiden fremdeles er rå. Eller kan det komme av at oljen er for varm og utsiden blir klar fort, men innsiden rekker ikke å bli med.
Lykke til med friteringen!
-Tipsene har vi fått fra Professional Secrets-
Tilbake