Fra kjipe knekkebrød til fristende lunsj på hjemmekontoret
Gått lei av knekkebrød med gulost? Lunsjen trenger ikke å være dørgende kjedelig selv om du sitter på hjemmekontor. Med enkle grep forvandler du lunsjpausen til et smakfullt høydepunkt. Her finner du ut hvordan.
Er du en av dem som smuler ned i tastaturet i stedet for å dekke bordet til én? Fri deg heller fra PC-skjermens flimrende blålys en stakket halvtime. Tenn et levende lys, og nyt en delikat lunsj mens du lytter til musikk eller radio. Ta en velfortjent pause, og gå fra bordet med ny energi.
Så, hvilket av disse tipsene frister mest til morgendagens lunsj?
1. Frisk «riskrem» med mynte og ananas
Har du lyst på en frisk, syrlig og lett lunsj, må du teste ut denne. Konsistensen på cottage cheese og yoghurt naturell minner om riskrem, men er proppfull av protein og metter lenge.
Til 1 porsjon trenger du:
- 2 dl cottage cheese
- 2–3 ss yoghurt naturell, eller med smak
- mynteblader
- fersk ananas
- jordbær, vannmelon eller annen frukt du liker godt
Bland cottage cheese og yoghurt i ei fin skål. Topp med fersk ananas, jordbær/vannmelon og mynteblader. Dette er en uslåelig kombinasjon.
Vil du lage lunsjen litt kjappere, kan du bytte ut vannmelon og jordbær med for eksempel nøtter eller müsli.
Sjekk også ut disse smakskombinasjonene:
- kokosmasse og appelsin i biter
- mandler, rosiner og kanel
- hakket mørk sjokolade og mango i biter (du kan gjerne kjøpe frossen)
- valnøtter, honning og bringebær
2. Varme, proteinrike vafler med pålegg
Vafler er mer enn kaffekos. I alle fall om du er oppmerksom på ingrediensene du har i og topper med næringsrikt pålegg. Ha nok egg i røren, dropp sukker og legg til havre, så får du straks en sunnere vaffeloppskrift som passer til lunsj.
Til 6 plater trenger du:
- 1 dl havremel
- 1 dl siktet spelt/hvete
- 1 ts bakepulver
- 1/3 ts salt
- 2 dl kulturmelk
- 2 egg
- smør til steking
Bland alt det tørre i en bolle. Ha i halvparten av melken og rør til du får en klumpfri røre. Tilsett resten av melken og eggene. La røren få hvile på benken i 10 minutter før steking. Du kan gjerne lage røren kvelden før, så trenger du bare å bruke tid på steking.
6 plater gir en stor lunsj! Lager du røren søndag kveld, kan du for eksempel planlegge varm vaffellunsj mandag, onsdag og fredag. Røren står seg i kjøleskapet helt til fredag.
Test disse pålegg-kombinasjonene:
- salat, ost og skinke
- kokt egg i skiver med majones
- spekeskinke, brie og spinat
- peanøttsmør med 99 % nøtter og bær/syltetøy
3. Bærfrisk smoothie med ingefær
Føler du deg matlei, er en frisk og næringsrik smoothie ofte redningen. Hiver du også et rått egg i blenderen, får du et fullverdig lunsjmåltid.
Du trenger:
- 400 g frosne bringebær
- 1 banan
- 4 dl kullsyrevann
- 4 ss vaniljeyoghurt/yoghurt naturell
- 2,5 dl vann
- 1 neve spinat (gjerne frossen)
- 2 cm fersk ingefær uten skall
Vårt beste tips er at du holder deg til én type bær. Det gjør smaken renere og mer smaksrik.
Ha alle ingrediensene i en blender og trykk på startknappen. To minutter senere sitter du og nyter et stort glass med kald og forfriskende smoothie. Det kan kalles appetittvekker, det!
Oppskriften gir deg nok smoothie til å fylle flere glass. Tøm beholderen og få en skikkelig antioksidant-boost, eller spar resten til en dag senere i uka. Smoothien holder seg frisk og god 3–4 dager i kjøleskapet.
4. Lettvint lompetoast
Fysen på varmlunsj? Denne retten passer de dagene du vil bruke minst tid ved kjøkkenbenken. Lompetoast tar deg få minutter å lage – og smaker fortreffelig.
Du trenger:
- lompe/potetkake eller tortillalefse
- ost og skinke
- krydder – tørket oregano, fersk basilikum eller koriander
Legg ost og skinke på en lompe og topp med krydder. Brett den sammen og legg den vaffeljernet til alt er smeltet.
Voilà!
5. Superenkle, nystekte rundstykker
Er du svak for varme rundstykker? Denne deigen smekker du raskt sammen og har stående i kjøleskapet hele arbeidsuka. Når du kjenner magen varsle at lunsjpausen nærmer seg, setter du på ovnen.
En halvtime senere nyter du ferske, varme rundstykker. Det er slike lunsjer som gjør at du priser deg lykkelig over å ha arbeidsstasjonen i nærheten av stekeovnen.
Til cirka 10 rundstykker trenger du:
- 400 g siktet hvete
- 50 g sammalt emmermel/hvetemel
- 50 g havregryn (store eller små)
- 10 g chiafrø
- 10 g solsikkekjerner
- 1/2 ts tørrgjær
- 1/2 ts salt
- 4,5 dl kaldt vann
Bland alt det tørre i en bolle. Tilsett vann og rør lett med en slikkepott.
Deigen lar du stå på benken, i en bolle med lokk, over natten. Har du ikke boller med passende lokk, sjekk ut silikonlokk som strekkes over hvilken som helst bolle.
Form så mange rundstykker du har lyst på med en stor skje. Legg dem på et bakebrett dekket med bakepapir, og la dem etterheve i 15 minutter. Stek rundstykkene i en forvarmet ovn på 250 grader i cirka 13 minutter.
Resten av deigen setter du i kjøleskapet – klar for å bistå deg med nystekte rundstykker også neste dag.
6. Råkostskål med egg
Har du sett de ferdig opphakkede grønnsakene i butikken? Kjøp litt forskjellig, for eksempel brokkoli, sellerirot og gulrot – eller du kan selv kutte grønnsakene i små biter.
Sammen med kokte egg, spekeskinke, paprika og agurksalat får du en lunsjrett som gleder både øyne og mage. Kroppen din takker deg for plenty næringsstoffer – og sulten holder seg på mils avstand.
Ferdig agurksalat kan du også kjøpe i butikken, eller følg denne enkle oppskriften:
- 1 agurk
- 1 boks Kesam (300 g)
- 1 fedd hvitløk
- salt og pepper
Rasp agurken med et rivjern og sil av væsken. Bland først Kesam og finhakket hvitløk, deretter blander du inn agurken. Smak til med salt og pepper.
Pass på at du ikke letter – denne lunsjretten smaker himmelsk!
7. Fristende kjøleskapsgrøt
Kjøleskapsgrøt, eller «overnight» som den også kalles, bruker du noen få minutter på å lage kvelden i forveien – og setter i kjøleskapet. Når klokka viser lunsjtid, åpner du kjøleskapsdøra igjen. Der finner du en frisk og innbydende lunsj, fiks ferdig til å nytes.
Her får du oppskrifter på to varianter:
Sjokoladegrøt
- 1,5 dl sjokolademelk
- 1,5 dl havregryn
- 1 ss chiafrø/linfrø
- 2–3 ss yoghurt med eller uten smak
Bland alt sammen i en glasskrukke, eller en liten bolle, med lokk. La grøten stå i kjøleskap natten over.
Kokosgrøt
- 1,5 dl havregryn
- 1,5 dl valgfri melk
- 1 ss chiafrø/linfrø
- 1 ss kokosmasse
- 2–3 ss yoghurt
Topp kjøleskapsgrøten med bringebær, blåbær og litt kokosmasse, mango, hakket nøtter og mørk sjokolade eller peanøttsmør. Mulighetene for variasjon er uendelig!
8. Chicken bowl med hummus
Du trenger ikke å bruke halve lunsjpausen på å lage en smakfull chicken bowl. Kjøp ferdig «salatkylling» og hummus i butikken, frossen mango i biter – så er det bare kjapp kutting av paprika som gjenstår. Bland alt i en pen salatbolle, så har du innen få strakser en lekker lunsjrett foran deg.
Du trenger:
- betaost/fetaost
- mango i biter
- paprika
- ruccola
- fersk koriander
- hummus og kylling i biter
Vil du lage din egen hummus, følg denne oppskriften:
- 1 pk. kikerter (290 g)
- 1 fedd hvitløk
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
- rapsolje til ønsket konsistens
Hell væsken av kikertene. Kikertene moser du sammen med hvitløk, krydder, salt og pepper i en blender. Ha i rapsolje til ønsket konsistens.
Og har du lyst til å lage din egen salatkylling (på forhånd), trenger du dette:
- 400 g kylling
- 4 ss soyasaus
- 2 ss rapsolje
- ½ ts pepper
- 1 ts anisfrø (som gir lakrissmak) – kan sløyfes
Skjær kyllingen i passe biter og legg dem i en ildfast form. Bland resten av ingrediensene sammen med kyllingen. Stek på midterst rille i en forvarmet ovn på 200 grader i cirka 17 minutter.
9. Piff opp knekkebrødet
Elsker du å gomle knasende knekkebrød, men har havnet i et fint lite spennende spor? Det skal ikke mye til for å gjøre knekkebrødet mer attraktivt. Test disse 3 påleggskombinasjonene og du lar ostehøvelen ligge godt gjemt i skuffen.
Knekkebrød med cottage cheese og pære
Legg noen skiver pære oppå et par skjeer cottage cheese. Topp med eplesyltetøy – og knas i vei!
Knekkebrød med roastbiff og mangosalat
Til mangosalaten trenger du:
- 1 mango i biter
- 1 fedd hvitløk
- ¼ chili uten frø
- fersk koriander
- salt og pepper
- 1 ts rapsolje
Skjær mango i passe biter, eller kjøp den frossen. Finhakk hvitløk, chili og koriander og bland i en bolle. Hell oljen over og bland godt sammen. Smak til med salt og pepper.
Lager du mangosalaten kvelden i forveien, setter smakene seg og kommer virkelig til sin rett sammen med roastbiffen.
Knekkebrød med hummus, granateple og bringebær
Til hummusen trenger du:
- 1 pk. kikerter (290 g)
- 1 fedd hvitløk
- ½ ts salt
- ½ ts pepper
- rapsolje til ønsket konsistens
Hell væsken av kikertene. Kikertene moser du sammen med hvitløk, krydder, salt og pepper i en blender. Ha i rapsolje til ønsket konsistens.
Oppskrift og bilder har vi fått fra Maggi Gausel // godtnok.no
Er du motivert for å gi hjemmekontor-lunsjen et kraftig løft? Sjekk om du trenger noe av dette til forberedelsene.
-
Global
Universalkniv spiss GS-1 11 cm
1 219,-
På nettlagerFinnes i 2 butikker -
Global
Kokkekniv G-2 20 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2024
Førpris 1 499,-
1 049,-
På nettlagerFinnes i 120 butikker-30% -
Victorinox
Pine kokkekniv 20 cm
1 199,-
På nettlagerFinnes i 125 butikker -
Sabor
Ultimate blender 1200W
1 999,-
På nettlagerFinnes i 137 butikker -
SMEG
Blender BLF01 svart
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 2 895,-
2 299,-
Ikke på nettlagerFinnes i 18 butikker-21% -
AdHoc
Krydderkvern i tre 17 cm natur
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 489,-
342,-
Ikke på nettlagerFinnes i 38 butikker-30% -
AdHoc
Krydderkvern i tre svart
Kampanjeslutt: 31.12.2024
Førpris 499,-
349,-
På nettlagerFinnes i 132 butikker-30% -
Rosendahl
Grand Cru saltkvern 20 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 399,-
239,-
Ikke på nettlagerFinnes i 1 butikk-40% -
Rosendahl
Grand Cru pepperkvern 20 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2039
Førpris 399,-
279,-
Ikke på nettlagerFinnes i 1 butikk-30% -
Wilfa
Bell WAS-623 vaffeljern enkelt 6 hjerter
999,-
Ikke på nettlager -
Modern House
Gastromax bakebolle 8L hvit
129,-
På nettlagerFinnes i 129 butikker -
Rosti
Margrethe bakebolle 4L pebble
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 349,-
244,-
Ikke på nettlagerFinnes i 1 butikk-30% -
Rosti
Margrethe lokk til bakebolle 4L
69,-
På nettlagerFinnes i 132 butikker -
Modern House
Matlokk i silikon 6 stk
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 219,-
110,-
Ikke på nettlagerFinnes i 4 butikker-50% -
Bormioli Rocco
Glasskrukke 0,5L klar
Kampanjeslutt: 31.12.2039
Førpris 99,-
54,-
Ikke på nettlagerFinnes i 115 butikker-45% -
Bormioli Rocco
Glasskrukke 350 ml klar
Kampanjeslutt: 31.12.2039
Førpris 109,-
60,-
Ikke på nettlagerFinnes i 88 butikker-45% -
Bormioli Rocco
Glasskrukke 200 ml klar
Kampanjeslutt: 31.12.2039
Førpris 99,-
50,-
På nettlagerFinnes i 116 butikker-49% -
Le Creuset
Signature Tallrik flat Stengods 22 cm
269,-
På nettlagerFinnes i 24 butikker -
Le Creuset
Krus 20 cl cerise
189,-
På nettlagerFinnes i 132 butikker -
Le Creuset
Signature dyp tallerken 16 cm soleil
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 199,-
139,-
Ikke på nettlager-30% -
Aida
Harvey whiskyglass 31 cl 4 stk
229,-
På nettlagerFinnes i 139 butikker -
Joseph Joseph
Chop2Pot skjærebrett 36x27 cm svart
Kampanjeslutt: 31.12.2033
Førpris 379,-
175,-
Ikke på nettlagerFinnes i 1 butikk-54% -
Joseph Joseph
Index skjærefjøl natur
Kampanjeslutt: 31.12.2039
Førpris 1 199,-
839,-
Ikke på nettlager-30% -
Joseph Joseph
Nest skjærebrett 3 stk grønn
899,-
Få på nettlagerFinnes i 1 butikk