Enkel festmat til mange? Få våre beste tips og oppskrifter
Tid for å sprette boblene og invitere til festlig lag? Da vil du nok helst nyte selskapet med lave skuldre, uten saus som skiller seg og svetteperler i panna. Her får du våre beste tips til rask og enkel festmat til mange gjester.
Vi kjører rett på med første tips: Skal du lage mat til mange, er det smart å lage flere småretter. Tenk gjerne buffet eller tapas, der folk kan forsyne seg selv. Slik sikrer du at alle gjestene finner noe de liker.
Ikke minst gjør du det enklere for deg selv. Ja, du må kanskje handle inn litt flere ingredienser, men hvem har tid og ork til å steke 20 biffstykker? Særs få, tipper vi.
Start med rause mengder velkomstdrink
En forfriskende drink er en ekstra hyggelig måte å si «velkommen» på. Men i stedet for å shake på deg krampe i drinkmikser-armen, lag heller en stor porsjon flytende lykke – og server den fra en drikkedispenser. Du kan også fylle opp en karaffel, som står lett tilgjengelig utover dagen og kvelden. Ikke bare ser det fresht og fristende ut, men det er også lekende lett å forsyne seg av.
Derfor vil drinker fra dispenser bli en hit på festen:
- Det er ekstra gøy å forsyne seg av.
- Drinken ser umiddelbart frisk og innbydende ut, særlig med bær og skiver av frukt som smiler gjennom glasset fra beholderen.
- Du kan velge selv om du vil tilsette alkohol i drinken, eller holde den barne- og kjørevennlig.
Test denne forfriskende sommerdrinken med bringebær og lime
Lag en varmrett i gryte – ypperlig med mange til bords
Det er alltid deilig med en varmrett på buffeten. Vårt beste tips? Tenk grytemat. Da er det lekende lett å lage mye mat på kort tid. Fyll gryta med enkle, deilige råvarer – smekk gryta i eller over varmen – og la maten få lage seg selv. Om du forbereder råvarene i forveien, trenger du kun å tenke på koking og steking i timene før festen. Enkelt? Ja – og takk.
Vi tror at både du og gjestene kommer til å elske en alt-i-ett-gryterett, fordi
- alle smakene får tid til å godgjøre seg sammen
- du slipper å stresse med å holde styr på ørten kasseroller, panner og gryter
- du gir deg selv tid til gode samtaler med gjestene
Frist med braisert kylling og grønnsaker
Suppler med en grønn minirett
Festmåltidet er ikke komplett uten noe fresht og grønt. Hva med en enkel aspargessalat med mozzarella og frisk sitrondressing? Ikke bare er den perfekt som tilbehør til både kylling, kjøtt og fisk, men den er også nydelig alene (særlig med noe kaldt og godt i glasset). Ypperlig som enkel festmat til mange!
Derfor hører litt ekstra grønt hjemme på festbordet:
- Du har et sikkerstikk for venninna eller nevøen som har blitt vegetarianer siden sist.
- Det hever smaken og opplevelsen av resten av maten.
- Vi har alle fått med oss at matfatet må fylles med flere grønnsaker. Når du får det servert, er det ingen unnskyldning for å si nei.
Sjekk ut oppskriften på aspargessalat her
Sleng sammen en enkel salat
Vi gir oss ikke med salatfesten helt ennå. En enkel, blandet salat er en selvskreven gjest på festbordet. Og det passer til nær sagt alle typer mat! Det er også et nydelig utgangspunkt for en deilig middagssalat med eventuelle kjøttrester til dagen derpå.
En knasende og frisk salat er ypperlig til
- kjøtt
- kylling
- spekemat
- gryteretter
- ... og til å nyte for seg selv
Ta en titt på denne fristende sommersalaten
Grytebrød – perfekt til mange sultne munner
Finnes det egentlig noen som ikke liker et godt brød? Vi har i alle fall ikke møtt dem. Crispy skorpe, myk kjerne. NAM! Grytebrød er det perfekte tilbehør på festbordet, uansett hva du serverer ellers. Stek det gjerne dagen før, så du sparer deg litt tid på festdagen.
Fordelene med å bake grytebrød:
- Du slipper å elte og jobbe med deigen for å få et godt resultat (yes, det er helt eltefritt).
- Brødet ser lekkert og innbydende ut, og vil garantert imponere gjestene.
- Om du føler deg kreativ, kan du skjære vakre mønstre i deigen, som gjør brødet til et smykke på matbordet.
- Sammen med godt smør, trenger du knapt mer for å føle komplett lykke.
Se denne superenkle oppskriften på grytebrød
Husk kake til kaffen
Pavlova har blitt en kakefavoritt hos mange. Og med god grunn! Den er søt, frisk – og har den deilige kombinasjonen av sprø utside og seig innside. Det eneste du trenger litt tid på, er å lage marengsbunnen. Heldigvis kan du fint lage bunnen flere dager i forveien, så gjenstår bare å piske krem og pynte med frukt og bær rett før festen. En sikker vinner både for gjester og vertskap!
Vi synes pavlova er den perfekte festkaken, fordi
- du kan lage den både gluten- og laktosefri (pavlova er naturlig helt uten mel og gluten, og du kan pynte med krem av laktosefri fløte)
- pavlova er lett, friskt og mildt på samme tid, som gjerne frister mer etter en stor middag
Prøv denne enkle oppskriften på pavlova
Dekk et festbord med enkle grep
Festkledde gjester fortjener et festkledd bord. Men du trenger ikke sprenge verken lommeboka eller tidsskjemaet for å få gjestene til å smile litt ekstra.
Dekorer gjerne med sesongens blomster og vekster, enten du finner dem i hagen, på balkongen eller i din lokale blomsterbutikk. Bruk levende lys eller ledlys – gjerne i ulike høyder – for en ekstra hyggelig stemning. Dekk til slutt med servietter i sesongens farger og mønstre. Her er det lov til å freestyle!
Dekk et innbydende bord og opplev at
- «wow!» og «så hyggelig!» blir gjentagende fraser blant gjestene dine
- måltidet straks føles mer høytidelig og feststemt
- bildene fra festen blir langt mer Insta-vennlige (sånn har det blitt!)
Finn inspirasjon til borddekkingen her
Klar for å invitere på festmat? Finn utstyret du trenger her:
Tilbake