Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Sum varer: {{cartItemsSum}}

Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
Safting, sylting og tørking – slik går du frem

Safting, sylting og tørking – slik går du frem

Lyst til å lære litt om hvilke råvarer du kan safte, sylte og tørke – og hvordan? Her får du vite hva slags utstyr du trenger og hvordan du går frem. Plukk fra naturens gedigne gratisbutikk – og lag smaksrikt pålegg, krydder og drikker.

Er du usikker på hvordan du skal gripe an safting, sylting og tørking? Her får du en introduksjon – og noen spiseskjeer inspirasjon – til hvordan du kan tilberede og lagre bær, frukt, grønnsaker og plantevekster.

Tips! Knyt et silkebånd rundt rundt krukken eller flasken med det du lager, så kan du gi bort gaver som blir møtt med stor takknemlighet – og koster deg lite i kroner og øre.

Safting av bær og blomster

Visste du at du kan lage saft av syrin og geitramsblomster? Det finnes så mange flere muligheter enn blåbær og solbær! Velg bær og vekster du liker – eller prøv noe helt nytt. Kanskje du får deg en overraskelse som varer helt til våren? 

Eksempler på hva du kan safte: Jordbær, blåbær, bringebær, solbær, tyttebær, krekling, svarthyllblomster, syrin – og mye, mye mer.

Sukker er et konserveringsmiddel, så jo mer sukker du bruker, jo lenger holder saften seg. Men, sukker bør brukes med måtehold. Derfor er vårt beste tips: Bruk mindre sukker – og lagre i små flasker.

Tips! I kjøleskap holder saften seg som regel i noen uker, avhengig av hvor mye sukker du har brukt. Hvis du vil bruke lite sukker – og lager mye saft – frys gjerne ned i plastflasker.

Grunnoppskrift for safting av bær

Syltetøy av bær

Lyst til å nyte sommerens og høstens smaker til langt uti neste år? Lag syltetøy, lagre glassene mørkt og kaldt – så kan du kose deg med deilig syltetøy på brødskiver, pannekaker, yoghurt og som dessert i månedsvis.

Eksempler på hva du kan sylte: jordbær, blåbær, plommer, bringebær, tranebær, bjørnebær, stikkelsbær, mikkelsbær/blokkebær, multer, kvede-epler, nyper, rabarbra, tindved – og mye mer.

Grunnoppskrift på syltetøy

Sylting av grønnsaker

Sylting av grønnsaker er kanskje den enkleste konserveringsmetoden du kan prøve deg på. Super måte å bevare grønnsaker på, og smaker knallgodt i salat, burger og sandwich – og som tilbehør til kjøtt, fisk og vegetarretter.

Når du sylter, gir du grønnsakene en syrlig og frisk smak. Og det, vår gode venn, passer sammen med de fleste retter.

Eksempler på hva du kan sylte: rødløk, sølvløk, gul løk, agurk, gulrot, blomkål, brokkoli, rødbeter, squash, gresskar – det aller meste, egentlig!

Tips! Ikke bruk for store glass. Da unngår du å lage mer enn folk flest klarer å spise opp.

Grunnoppskrift for sylting av grønnsaker

Tørking av bær, sopp og urter

Hva er vel bedre enn å kunne bevare de gode smakene fra bær, sopp og urter i lang, lang tid? En måte å gjøre dette på, er ved å tørke dem. Det som også er så fint med tørking, er at du beholder mye av næringsstoffene. Tørket mat tar dessuten mindre plass – og du slipper å beregne tid til tining.

Eksempler på hva du kan tørke: sopp, bringebær, plommer, druer, blåbær, brennesle, hylleblomst, grønnsaker, epleskiver, urter. 

Tips!

  • Pynt konfekt med tørket og knust bringebær.
  • Lag sopp-pulver – gir en smaksboost til supper, sauser og pastaretter.
  • Bruk tørket bær i müsli, bakverk, konfekt eller som snacks. 

Grunnoppskrift tørking

  1. Skyll bærene, børst bort jord fra soppene og plukk vekk rusk og rask. Bær og urter beholder du hele, mens større sopper, som steinsopp, bør du skjære i tynne skiver eller små biter. Traktkantarell og trompetsopp kan tørkes hele.
  2. Den enkleste måten å tørke bær og sopp på, er ved å lufttørke dem. Spre dem utover et brett, eller tre dem på en tråd og heng dem opp. Plasser dem på et tørt sted med god luftsirkulasjon, helst i solen – men bakepapir på et rent badegulv fungerer også. Så er det bare å smøre seg med litt tålmodighet. Tørkingen tar nemlig noen dager.
    Urter: Lag små bunter ved å binde urtene dem sammen med en hyssing ved stilkene. Dette gjør dem enklere å håndtere under tørking. Heng urtebuntene opp-ned i et mørkt, godt ventilert område.
  3. Ønsker du en kjappere tørkemetode, kan du tørke bær, urter og sopp i komfyren. Sett varmen på 40–50 grader, men følg godt med. Hvis det blir for varmt, blir råvarene våte og svarte. Ser du at noen begynner å bli mørke? Da er det på tide å skru ned temperaturen. 
  4. Vil du ha enda bedre kontroll på varmen og tørkeprosessen? Da kan du kjøpe eller låne en dehydrator. Følg instruksjonene, så er du nærmest garantert vellykket tørkeresultat – hver eneste gang.
  5. Når bær og sopp er helt tørre – kan du legge de oppi lufttette glass, bokser eller poser. Optimalt bør det lagres mørkt og kjølig, men hvis du bruker mer når bær og sopp står fremme på kjøkkenbenken, er det også helt innafor.
    Når urtene er helt tørre, plukk av bladene og lagre dem i lufttette glass. Du kan også male urtene og helle dem over på krydderglass.

Plukke, kok og tørk – så har du mange smaker å glede deg til utover høsten, våren og sommeren.

Kilde: Ellen Tjørnhom Bøe

Er du usikker på om du har alt du trenger for å sylte, safte og tørke? Ta en titt under. 

Tilbake
Velg butikk

Hent og betal i din lokale butikk. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.