Nostalgi i porselensform – derfor elsker vi «Julemorgen»
Hvorfor står «Julemorgen» på «alles» ønskeliste? Vi har snakket med designeren Linda Walsøe i Wik & Walsøe. Hun slipper oss inn i tankene og prosessen bak det vakre juleserviset. Her får du svar på hvorfor hun selv tror «Julemorgen» ble en hit.
«Julemorgen» ble så visst ikke født i en krybbe, ei heller i en stall. Men juleserviset har jammen sneket seg inn i juletradisjonene hos mange av oss. Tusenvis av nordmenn danderer nå ribbe og pinnekjøtt på de glansfulle tallerkenene laget av det fineste benporselen.
Men hva er det med serviset som gjorde det til en større suksess enn sprø ribbesvor på julaften?
Mange kjenner seg igjen i «Julemorgen»
På «Julemorgen»-tallerkenene ser du duse bilder av julenek, snødekte trær, hester som traver i dypsnøen og du kan så vidt skimte et lite hus i skogen. Dette, og flere stemningsbilder, kommer på nesten magisk vis til syne i benporselenet.
– Flere av bildene er mine egne, personlige minner. Og bak hvert bilde ligger en historie, røper Walsøe.
Før du aner det, har du plassert bildene blant dine egne juleminner. Kanskje du også kan lukte nystekte pepperkaker, gløgg og appelsiner med nellikspiker?
Walsøe formidler nemlig sansespillet i hvert motiv på en mesterlig måte. Enten vi kjenner igjen stemningen fra egen oppvekst, fra en julevise, julefilm eller ønskedrøm, er det lett å forsvinne inn i bildene på tallerkenen.
– Jeg tror juleserviset rører en nostalgisk nerve i oss, og at det derfor ble en suksess. Mange kjenner seg igjen og finner sine egne barndomsminner i «Julemorgen». Selv om det aldri var snø hele vinteren gjennom, ikke alltid på julaften heller, så er det likevel et teppe av glitrende snø vi husker. Er det ikke sånn det er? spør Walsøe.
Svaret vet vi begge.
Ikke alle tør å gi ut juleservise
Det å lage et juleservise sitter lengre inne enn alle andre porselensserviser, kan Walsøe fortelle. Ikke alle produsenter tør engang å ta sjansen på et juleservise. Selv bar hun juleserviset i hodet i 10 år før hun turte å realisere ideen.
– Det skal mer til for å treffe ordentlig med et juleservise, fordi mange har så sterke juletradisjoner. Da må serviset gi dem noe nytt, samtidig som det passer inn i tradisjonene de allerede har. Risikoen for at juleserviset blir en flopp er langt større enn med andre serviser, nettopp fordi det sitter så langt inne å endre på tradisjonene våre, sier Walsøe.
For å lykkes med et juleservise, må du ha en strek som står i tiden – og som ikke blir en hype som forsvinner igjen om 2 år. Nå er det 5 år siden butikklederne i Kitch’n måtte gni seg i øynene da første eske med «Julemorgen» ble pakket opp. Og eskene fortsetter å komme på løpende bånd.
– Mitt høyeste ønske er at noen skal ta frem juleserviset og si: «Dette spiste jeg fra da jeg var liten», sier Walsøe drømmende.
To uttrykk i ett servise – som kan brukes fra høst til nyttår
Walsøe synes det er synd at vakre juleserviser bare dekkes med i jula.
– Jeg ønsket å skape et servise som du kan bruke lenger enn bare den siste uken i desember. Tanken min var at man skal kunne ta frem serviset fra jakten begynner på høsten, og bruke det hele vinteren, forteller designeren.
Men har du lurt på hvorfor girlandere med stjerner pryder noen servisedelene, mens andre er dekorert med trær, hjort og julenek? Det ligger selvfølgelig en tanke bak. Flere, faktisk:
– Jeg synes først og fremst at de ulike delene spiller godt med hverandre. De kler hverandre godt. Tilleggsverdien i «Julemorgen» er at du kan dra delene ut og lage ut vidt forskjellige uttrykk. Hvis du plukker vekk delene som har motiver på seg, og bare beholder girlander, så har du et nyttårsbord hvor gullet spiller hovedrollen.
Kommer «Julemorgen» med flere overraskelser?
Høsten 2020 utvidet Wik & Walsøe «Julemorgen»-serien med munnblåste glass med den samme girlanderen vi kjenner igjen fra kopper, boller og serveringsfat. Bordet blir helt komplett med vinglassene i samme serie, mener designeren selv.
Glassene står seg like fine alene, uten resten av «Julemorgen»-følget rundt.
– Jeg jobbet mye med form og balanse for at at glassene skal sitte godt i hånda. Jeg bruker mine hele året, fordi jeg liker så godt å drikke av dem, sier Walsøe, og skynder seg å legge til:
– Men ikke bare til vin, altså. Jeg dekker frokost og lunsjbordet med dem, og fyller dem med både vann og juice.
Nå før jul i 2021 er en stor porselensbolle (kommer snart!) og en litt mindre skål på stett sluppet som de siste nyhetene i serien.
– Det vi har fokus på i denne runden er å lage de formene som kan stå alene. Den nye, store bollen er kjempefin å ha nøtter eller frukt i, selv om du ikke har hele serviset. Og den lille bollen på stett er kjempefin å ha søtsaker i, eller hakkede nøtter til gløggen, sier Walsøe.
Med et par «Julemorgen»-krus får du plutselig et komplett gløggsett med den lille nøtteskåla.
Nysgjerrig på hva hele serien kan by på? Få oversikt over alle delene i «Julemorgen» her