Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Sum varer: {{cartItemsSum}}

Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
Få eggstrem påskestemning med disse 4 oppskriftene

Få eggstrem påskestemning med disse 4 oppskriftene

Blir eggerøren ofte tørr og omeletten dvask? Eller er det kreativiteten som har fått seg en kakk? Kokk og restauranteier Rune Kristian Elnan har 4 ess i ermet – men det er du som får godte deg med siste stikk. Få tipsene som gir deg eggstra-poeng til frokost, lunsj og dessert.

Elnan er utdannet kokk og konditor, og er dessuten selvlært baker. Den driftige 43-åringen driver to restauranter og et bakeri i Trøndelag. På Famille sniker han inspirasjon fra det franske og italienske kjøkkenet inn i rettene. Dessuten liker han å gi nytt liv til tradisjonelle kaker og andre godsaker. På kjøkkenet står alltid høye stabler med eggebrett.

– Vi spiser altfor lite egg. Vi trenger mye egg, det er både sunt og godt, sier han.

Påsken er unntaket. Da blir plutselig 26 millioner egg kokt, pisket og stekt i norske hjem og hytter. Det er nesten dobbelt så mange egg på hver snute, det. Da hadde det vel vært synd om vi lot eggene ende opp som gule minuspoeng på tallerkenen. 

Her er Elnans råd til hvordan du lykkes med egg cocotte, omelett, eggelikør og annen eggerøre.


Fransk klasse med egg cocotte

Eller Oeufs en cocotte, som franskmennene sier. Det er en elegant måte å servere bakte egg til frokost eller lunsj. Eller du kan fylle ildfastforma til en sen snack etter lang skitur og heftig avslapning i solveggen. 

Elnan ber deg følge med så eggeretten ikke blir tørr.

– Pass godt på å ikke steke cocotten for lenge. Eggene bør heller være litt understekt enn overstekt, påpeker den erfarne kokken.


Egg cocotte (1 porsjon)

  • 2 egg
  • 1 ss crème fraîche
  • 10 blad vasket spinat 
  • 1 ss smør
  • 1 stk sopp
  • salt og pepper

Forvarm ovnen til 220 grader. Gjør klar en ildfast porsjonsform med litt smør i bunnen og på sidene.

Kutt opp spinat og sopp, og stek dette i smør. Ha crème fraîche nederst i forma, og legg sopp og spinat på toppen. Knekk over eggene. Kvern over salt og pepper og sett ildfastformene midt i ovnen. Bak eggene i 15 minutter. Serveres straks, gjerne med noen dråper Tabasco eller kokkeketchupen Sriracha. Godt brød eller en frisk sidesalat gjør retten fullkommen.

– Cocotten funker også meget bra med bacon, pancetta, skinke eller røkt laks oppi forma. Også som restelunsj, for den saks skyld. Hiv oppi grønnsaker og bacon, så får du en skikkelig digg lunsj – og slipper å kaste mat, sier Elnan.



Lag eggerøren i gryte

Kokken sier at den perfekte eggerøren er kremete og litt løs i konsistensen – men du må passe på at den ikke blir for løs. Hørtes det et snev komplisert ut? 

Nei da, ikke om du følger Elnans fremgangsmåte.

– Det er viktig å følge med temperaturen når du lager eggerøre. Ikke fall for fristelsen og skru opp tempen for å få fart på røra, du må holde temperaturen lav. Jeg lager alltid eggerøra i en kasserolle, for da får jeg bedre kontroll på temperaturen. Ettersom flaten på stekepanna er større, er det fort gjort at eggerøra blir tørr og flakete, sier han.

Tørr og klumpete eggerøre er ikke det du sikter etter når kokken befaler kremet og juicy. Og hva er egentlig de hemmelige ingrediensene i en skikkelig god påske-eggerøre? Jo, mye smør og crème fraîche.


Eggerøre lyx

  • 4 egg
  • 1 ss smør
  • 1 ss crème fraîche
  • salt og kvernet sort pepper
  • finkuttet gressløk

Ha smør og egg i en kjele og rør dette godt sammen med en slikkepott på middels varme. Når det begynner og tykne, tar du kjelen til siden og rører videre. Den skal nå være myk og kremete. Om du synes den er litt løs kan du varme den litt mer, men pass på at den ikke klumper seg og blir tørr. Rør så inn creme fraiche og gressløk, og smak til med salt og pepper. 

Oeuf parfait!



Stek juicy porsjonsomelett

Omeletten, som eggerøren, skal være juicy. Derfor er lav temperatur på stekepanna helt avgjørende for å sikre smilende fjes rundt bordet. 

– Jeg synes porsjonsomeletter er helt knall. Da får du kanskje også plass til annet snadder fra påskefrokosten, sier Elnan.


Til hver porsjon trenger du:

  • 2 egg
  • litt vann
  • salt og pepper

– Stek omeletten som en tynn pannekake og brett den sammen. Hver pannekake trenger bare 2 minutter på lav varme. Når du ser eggene begynner å stivne, ta omeletten til side og la den steke ferdig på ettervarmen.

Skulle du helst laget en stor og mettende omelett til storfamilien? Elnans beste tips er å bruke en stekepanne som tåler å stå i komfyren:

– Faren med store, tykke omeletter er at de blir godt stekt under og våt oppå. Legg ost på toppen og sett hele stekepannen i ovnen på 150 grader – gjerne på varmluft. Da blir den gjennomstekt og også fluffy, som en sufflé. 

Steketiden varierer etter tykkelse og antall egg, men når omeletten har blåst seg opp og er fast på toppen, er det på tide å ringe med matbjella.



Eggelikør – i glass eller på vaniljeis

– Jeg elsker jo alt som er tradisjonelt. Men hvis du synes eggelikør blir vel «tantete», kan du nyte den som topping over vaniljeis og bær. Det blir en herlig dessert, sier Elnan.

Før du kommer dit, er det en viktig ting du må huske. 

– Hvis du gir eggene for høy temperatur vil ikke massen henge sammen. Eggeplommene skal stivne, understreker kokken.


Eggelikør

  • 2 dl H-melk
  • 3 dl fløte
  • 250 g sukker
  • 1 vaniljestang
  • 5 eggeplommer
  • 1 dl vodka 40 %
  • 1,5 dl brun rom

Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene. Kok opp fløte og melk med sukkeret og vaniljen. Visp eggeplommene sammen i en separat bolle.

Tilsett den varme fløtemelken litt etter litt i eggeblandingen. Hell alt tilbake i kjelen og sett det forsiktig over middels lav varme. Rør jevnt til det tykner. MÅ ikke koke. Sil blandingen før den avkjøles.

Tilsett så alkoholen. Du kan droppe rom og bruke kun vodka, men da får du mer eggsmak. Med brun rom får du både aroma og en mer smakfull likør.



Klar for å knekke egg? Sjekk om du har alt du trenger for å lage eggstra god påskestemning.

Tilbake
Velg butikk

Hent og betal i din lokale butikk. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.