4 enkle oppskrifter på 17. mai-desserter
Ute etter noen smakfulle desserttips til 17. mai? Som er enkle å lage og får smaksløkene til å rope «hipp-hurra»? Prøv en dessert med smak av enten mango, karamell eller friske bær.
Når flagget har vaiet i timesvis, barna har spist minst 7 is og korpsmusikken har stilnet, er det på tide å finne plassene rundt 17. mai-bordet. Dessertskjeen ligger selvfølgelig pent og pyntelig ovenfor tallerkenen – og venter på måltidets høydepunkt. Desserten.
Her får du 4 tips til søte fristelser som nesten umerkelig fordufter fra dessertskåla:
- enkel bærdessert
- mango-sorbet – eller sorbet av annen frukt eller bær
- fløyelsmyk karamellpudding
- lynkjapp havredessert
Karamellpuddingen bør du lage dagen i forveien, mens de andre tre dessertene kan du fint smekke sammen etter middagen, om du vil. Bare husk å ha på forkle så du ikke søler til finstasen.
Bærdessert dandert lagvis i dessertskål fra Rosendahl.
Enkel bærdessert
Alle som har testet denne desserten, vet at her får du mye smak for liten innsats. For det er sannelig ikke mange minuttene som skal til for å lage den magiske sammensetningen av kjeks, ostekrem og bær. Du kan servere den i en stor glassbolle eller porsjonsvis i glass.
Bunn:
- 1 pk. Digestive-kjeks som knuses
- 50–100 g smeltet smør
Fyll:
- 3 dl kremfløte
- 200 g Philadelphia naturell
- 200 g melis
- masse friske bær
Bland den knuste Digestive-kjeksen godt sammen med smeltet smør og ha dette i bunnen av serveringsbollen. Pisk sammen kremfløte, Philadelphia og melis til du får en tykk og luftig krem. Ha dette over kjeksbunnen. Til slutt pynter du med dine favorittbær. Her er det lov å ta i! Både bringebær, blåbær, jordbær og rips er gode alternativer. Velbekomme!
Tips: Ønsker du en litt mer syrlig smak på kremen kan du presse ut saften av en halv lime, så får du en ekstra frisk dessert.
Oppskriften har vi fått fra Rosendahl.
Mangosorbet servert i Holmegaard Perfection cocktail- og champagneglass.
Mangosorbet
Det kan aldri bli nok is på 17. mai, vel? Mango gir dessuten en frisk avslutning på måltidet. Dersom mango ikke ruver øverst på lista over fruktfavoritter, kan du fint bytte den ut med hvilken som helst annen frukt eller bær. Lag sorbet med smaken du selv liker best.
Du trenger:
- 300 g oppskåret frossen mango
- 300 g vaniljekesam eller vaniljeyoghurt
- eventuell søtning (honning, melis eller sukrinmelis)
Slik gjør du:
Kjør frossen mango og vaniljekesam/yoghurt sammen i en blender eller matprosessor til den har kremet konsistens. Smak til med søtning om du ønsker. Server sorbeten straks, eller frys ned til senere.
Pynt gjerne med sitronmelisse eller strø litt mørk sjokolade på toppen.
Dessertbord dekket med serveringsfat, tallerkener, glass og bestikk fra Rosendahl.
Fløyelsmyk karamellpudding
«Er ikke karamellpudding litt tricky?» spør du kanskje. Nei da, karamellpudding er enklere å lykkes med enn det mange tror. Bare pass på å ikke røre i sukkeret før det har smeltet, for da klumper det seg. Følg denne ene tommelfingerregelen, så kan dere nyte en god, gammeldags slager på 17. mai.
Du trenger:
- 120 g sukker
- 2 dl kremfløte
- 4 dl helmelk
- 4 stk egg
- 1 stk vaniljestang
Slik gjør du:
- Fyll en langpanne med 1/3 vann og sett den midt i ovnen. Sett stekeovnen på 120 grader.
- Smelt 70 g sukker i en stekepanne på svak varme. Ikke rør i sukkeret før det har smeltet, ellers kan det krystalliseres og bli til harde klumper. Skru opp til middels varme og rør rundt til karamellen får en mørkebrun farge. Ha gjerne et par dråper sitronsaft i karamellen for å unngå at det svir seg så lett. Hell karamellen over i en avlang brødform.
- Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv. Tilsett både stang og frø i en kjele med melk og fløte. Kok opp mens du rører om og la det så avkjøle seg.
- Pisk eggene sammen med resten av sukkeret, deretter blander du dette inn i fløtemelken.
- Fyll røren i formen og stek puddingen i 1 ½ –2 timer. Avkjøl før du velter puddingen ut av formen og over på et rektangulært serveringsfat med kant. Pynt med nypisket krem, friske bjørnebær og et par blader sitronmelisse – og nyt den deilige desserten i godt selskap.
Oppskriften har vi fått fra Rosendahl.
Du kan enkelt doble eller triple oppskriften på havredessert – servere porsjonsvis i glass, eller på et stort fat som en kake.
Lynkjapp havredessert
Trenger du å lage desserten i en fei, vil lage noe som er sunnere enn sjokolademousse og som passer både små og store munner, er det denne oppskrifta du bør følge.
Du trenger:
- 100 g sukrin gold (ev. brunt sukker)
- 100 g romtemperert meierismør
- 200 g store havregryn
- 1 pk vaniljekrem
- 1 stort beger vaniljekesam (420 g)
- Frukt og bær til topping – som blåbær, rips, kiwi, bringebær, mango og pære
Du kan enkelt doble eller triple oppskriften – servere porsjonsvis i glass, eller på et stort fat som en kake.
Smelt smør og sukrin gold sammen på lav varme i en stekepanne. Når det er smeltet godt sammen, heller du over havregrynene og skrur opp varmen. La dette frese i cirka 5 minutter før du skrur platen helt av. La dette stå til det er avkjølt.
Legg havregrynblandingen på et kakefat, eller i bunnen av små glass. Rør vaniljekrem og vaniljekesam godt sammen og hell dette over. Topp med frukt og bær du liker godt.
Oppskrift og bilder levert av Maggi Gausel // godtnok.no.
Nå? Har du bestemt deg for hvilken dessert du vil servere? Skriv handlelapp, legg frem forkleet og start nynningen på «Norge i rødt, hvitt og blått». God 17. mai!
Har du alt klappet og klart til baking og servering? Sjekk hvilket utstyr du trenger til disse oppskriftene.
-
Rosendahl
Grand Cru serveringsfat 32 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2024
Førpris 399,-
279,-
På nettlagerFinnes i 141 butikker-30% -
Rosendahl
Grand Cru serveringsfat 35x15 cm
Kampanjeslutt: 31.12.2024
Førpris 569,-
398,-
Få på nettlagerFinnes i 133 butikker-30% -
Rosendahl
Grand Cru glasskål 20 cm
219,-
På nettlagerFinnes i 126 butikker -
Rosendahl
Grand Cru Recycled glasskål 15 cm 2 stk
149,-
På nettlagerFinnes i 107 butikker -
Rosendahl
Grand Cru glasskål 24 cm
349,-
På nettlagerFinnes i 126 butikker