Verdens beste brød bakt i støpejern
Dette brødet er utrolig lett å lage og krever ingen elting.
Ingredienser
- 6 dl vann
- En klump gjær på størrelse med en ert
- 1 ss salt
- 2 ss honning
- 625 g hvetemel (en del kan erstattes av grovt mel avhengig av hvor grovt brød du ønsker)
- 1 dl solsikkekjerner til å drysse i gryten ved steking
Fremgangsmåte
Hemmeligheten bak dette gode brødet er støpejernets varmeegenskaper, samt tyngden av det tettsittende lokket som sørger for at fuktigheten holdes i brødet.
Vi har bakt brødet i en 24 cm rund Le Creuset støpejernsgryte.
- Rør sammen gjær og vann. Tilsett salt, honning og mel. Deigen kan tilsettes pinjekjerner, gresskarkjerner, revet gulrot, rosiner eller krydder etter ønske. Deigen skal være veldig myk og våt
- Sett deigen til heving i stuetemperatur natten over (min 12t)
- Vend deigen 3-4 ganger med en røreskje og sett den til heving igjen et par timer i bollen
- Sett støpejernsgryten på en rist i ovnen og sett ovnen på 250° C. Når ovnen (og gryten) er varm, drysser du solsikkekjerner eller havregryn i bunnen av gryten. Dette gjør at brødet slipper gryten lettere
- Hell den myke deigen direkte fra bollen og ned i den varme gryten. Stek først brødet i ovnen i 30 min med lokket på, deretter tar du av lokket og steker brødet videre i 15 min uten lokk.
- Ta brødet ut av ovnen når det er ferdig. Legg deretter brødet på en rist og la det kjøpe seg ned før du skjærer i det.
- Oppskriften har vi fått fra Le Creuset -