Spaghetti al pomodoro
Den beste spagettien lager du selv!
Ingredienser
Pastadeig:
- 250 g durumhvetemel (ca. 3,5 dl)
- 3 egg, middels store (ca. 150–170 g)
- 1/2 ts salt
- 1/2 ss olivenolje
- 1/2 ss vann
- ca. 1–2 dl ekstra durumhvetemel til utkjevling
Tomatsaus:
- 350–400 g cherrytomater
- 1–2 hvitløksfedd (hele eller i skiver)
- ca. 1 håndfull frisk basilikum
- 0,5 dl olivenolje
- 25 g smør
- 1–2 dl pastavann (vann fra kjelen pastaen kokes i) eller kokvarmt vann
- salt og nykvernet svart pepper
- revet pecorino- eller parmesanost
- frisk basilikum
Fremgangsmåte
Pastadeig:
- Hell melet i en haug på bakebordet og lag en stor grop i midten.
- Ha eggene, olivenoljen, vannet og saltet i gropen, og begynn å vispe eggene forsiktig sammen med en gaffel. Visp deretter forsiktig inn litt mel fra «melveggene» ved hjelp av gaffelen; pass på så ikke eggene renner ut.
- Når eggene er blandet med melet, elter du deigen glatt og elastisk med hendene, ca. 10 minutter. Hvis deigen er klebrig, kan du tilsette litt mer mel så den slipper underlaget. Hvis deigen derimot er for tørr og ikke henger sammen, skal du tilsette litt vann og elte videre.
- Pakk deigen i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet i minst 30–60 min. (Deigen kan lages allerede dagen i forveien og oppbevares i kjøleskapet.)
- Ta ut deigen fra kjøleskapet og del den i to deler. Legg pastadeigen på et melet underlag og dryss mel også på oversiden av den. Trykk deigen litt flatere med hendene eller et kjevle. Kjør så deigen gjennom pastamaskinen; begynn med det tykkeste nivået og jobb deg gjennom trinnene til ønsket tykkelse. Kjør gjerne pastadeigen gjennom pastamaskinen flere ganger. Et tips for å bearbeide deigen ytterligere er å brette den og kjøre den gjennom pastamaskinen noen ganger før du kjører den tynn og skjærer den til. Del pastadeigen i to hvis den blir for lang. Glem ikke å mele deigen fra tid til annen, så den ikke kleber seg fast til underlaget og i pastamaskinen.
- Kjør deigen til nivå 6 i pastamaskinen eller til ønsket tykkelse. Skjær deretter pastadeigen til spagetti i pastamaskinen. Dryss litt mel på spagettien så den ikke klistrer seg sammen. Legg den på melet underlag til den skal kokes.
- Kok pastaen i saltet vann i ca. 2 min. Pass på så du ikke overkoker pastaen, som skal blandes med tomatsausen etterpå.
Tomatsaus:
- Varm en stekepanne og tilsett olivenoljen og hvitløken, enten hel eller i skiver. Fres hvitløken ca. 1–2 minutter i oljen uten å svi den.
- Del cherrytomatene i to og tilsett dem i stekepannen. Ha på salt og pepper. Dekk pannen med lokk og sausen putre i ca. 10 min til tomatene er myke.
- Tilsett en solid klatt med smør og pastavann (eller kokvarmt vann) og la sausen putre videre noen minutter. Hvis du har brukt et helt hvitløksfedd, tar du det ut.
- Tilsett den kokte spagettien og en håndfull grovhakket basilikum. Rør om og tilsett om nødvendig litt mer pastavann. Smak til med salt og pepper.
- Server med revet pecorino- eller parmesanost, ringle litt olivenolje over og legg på noen friske basilikumblader.
Oppskrift og bilder har vi fått av Melek Semovski.