Solbærsufflé med smak av vanilje
Pisk stemningen i taket med en deilig solbærsufflé, servert med friske bær, karamelliserte nøtter, aprikosmarmelade og mynte.
Ingredienser
- 200 g solbær
- 1 vaniljestang
- 14 g maizena
- 50 g sukker
- 200 g eggehvite
- 90 g melis
- friske bær og mynte
Karamelliserte nøtter:
- 100 g nøtter du selv liker, f.eks. hasselnøtter
- 40 g sukker
Aprikosmarmelade:
- 100 g tørkede aprikoser
- 2 ss honning
- 1 dl vann
- saften av ½ sitron
Fremgangsmåte
- Kok opp bærene sammen med sukkeret og vaniljestangen, og la koke i cirka 5 minutter. Ta ut vaniljestangen, skrap ut frø og ha oppi sammen med bærene.
- Kjør bærblandingen godt sammen med en stavmikser til den er glatt. Bland ut maizena med litt vann, og tilsett i solbærblandingen. Kok under konstant omrøring i cirka 2 minutter. Avkjøl.
- Pisk eggehvitene til marengs. Det er best å piske for hånd, for da blir boblene mindre og suffleen mer stabil. Når marengsen er stiv tilsetter du melisen, og pisker i nye 5 minutter.
- Vend marengsen inn i solbærpureen. Ha den deretter over i sprøytepose.
- Smør ovnsfaste kopper med temperert smør og dryss sukker langs kanten. Viktig at sukkeret dekker hele kanten. Fyll sufflémassen helt til toppen av koppen. Stryk glatt over toppen, og stek på 180 grader i 8–10 minutter.
- Lag karamelliserte nøtter. Lag karamell av sukkeret, og tilsett tilsett nøttene. Ha over i en smurt ildfast form og avkjøl. Kutt i mindre biter før servering.
- Lag appelsinmarmelade. Kutt aprikosen i mindre biter og ha over i en liten kjele. Tilsett resten av ingrediensene og kok til all væske er redusert inn. Kjør sammen til en puré med en stavmikser eller blender.
Server suffleen på fat med friske bær, karamelliserte nøtter, aprikosmarmelade og mynte.
Oppskriften er levert av tidligere landslagskokk Karl Erik Pallesen.