Safrankringle
Ingredienser
- 1 pakke fersk gjær
- 150 g smør
- 5 dl melk
- 1 1/2 dl sukker
- 2 poser safran (à 1/2 g)
- 2 krm salt
- 14 dl hvetemel (ca. 840 g)
Fyll:
- 200 g mandelmasse
- 2 ss vatten
Pensle med egg og topp med hakkede mandler
Fremgangsmåte
Smuldre opp gjæren i en deigbolle. Smelt smøret i en kasserolle og hell i melken. Varm opp smør og melk til 37°C. Rør ut gjæren med litt av mekleblandingen og hell deretter i resten. Bland i sukker, safran, salt og nesten alt melet. Elt deigen smidig i en kjøkkenmaskin. Strø litt mel på deigen før du setter den heving, slik at den ikke tørker på overflaten. Dekk til med et kjøkkenhåndkle og la deigen heve i 45 min.
Riv mandelmassen og rør den ut med vannet slik at den blir myk og kan smøres utover. Smør to runde bakeformer med en diameter på ca. 24 cm. Strø litt mel på bakebordet og løft deigen ut av bollen. Elt gjennom deigen og bruk resterende mel om den er for seig. Del deigen i to emner og kjevle ut hver del til et rektangel på ca. 30x40 cm. Smør på mandelmasse, og rull deigen sammen fra langsiden. Skjær deretter rullen i 3 cm brede skiver, og legg dem ved siden v hverandre i bunnen av bakeformen. Etterhev i 30 min.
Pensle kakene med pisket egg og strø over hakkede mandler, før de stekes i nedre del av ovnen i ca. 25 minutter på 200°C. Avkjøles på rist før servering.
-Oppskrift og bilder har vi fått fra OBH Nordica-