Pannestekt kyllingbryst med rotfrukter og mandelpotetpuré
Trenger du en enkel hovedrett til festmiddagen? Med smaker som sender gjestene rett til himmelen? Lag pannestekt kyllingbryst med smak av salvie og hvitløk, varierte rotfrukter, mandelpotetpuré og kyllingsjy med sitron og estragon. Denne retten krever lite, men imponerer stort.
Ingredienser
- 2 stk. kyllingbryst med skinn
- 2 blader salvie
- 2–3 hvitløksfedd med skall
- 2 ss meierismør
- 2 stk. gulrot
- 2 stk. persillerot
- ½ sellerirot
- ¼ kålrot
- 3 hvitløksfedd
- 3 ss meierismør
- 1 ss olje (solsikke eller mais)
- 500 g mandelpotet
- 5 ss meierismør
- 1 dl fløte
- salt og pepper
- 3 dl kyllingsjy – ferdig redusert
- 1 kvist estragon, uten stilk
- ½ sitron – kun det ytterste skallet
- urter du selv liker til topping, f.eks. kjørvel eller basilikum
Fremgangsmåte
- Begynn med å skrelle mandelpoteter. Sett på kok til de er møre. Sil av vannet og la all fuktighet fordampe. Mos potetene, tilsett meierismør og fløte – og visp til du får en fløyelsmyk puré.
- Skrell rotgrønnsakene, og kutt dem i form og størrelse du selv liker best. Legg alle i en ildfast form sammen med hvitløk, smør, salt, pepper og olje. Stek i ovnen på 160 grader i cirka 40 minutter.
- Kjøp en ferdig kyllingsjy eller -saus laget på kyllingkraft – helst hos slakteren. Trekk kraften sammen med estragon og revet sitronskall. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.
- Stek kyllingbrystene med skinnet ned i en litt over middels varm panne. Når skinnet har blitt gyllent, snur du brystet og steker på kjøttsiden i 5 minutter. (Kyllingen skal ikke gjennomstekes ettersom den også skal i ovnen). Salt og pepre på begge sider.
- Tilsett smøret, salvien og hvitløken i pannen, og øs blandingen over kyllingen i noen minutter. Legg kyllingbrystene over grønnsakene som står i ovnen. Stek på 160 grader i 5 minutter. Ta ut forma og la kjøtt og grønnsaker hvile i 10 minutter før servering.
Skjær kyllingbrystet i mindre biter og anrett i en dyp tallerken med mandelpotetpuré og rotfrukter. Topp med sjysaus og urter.
Oppskriften er levert av tidligere landslagskokk Karl Erik Pallesen.