Olgabrødet
Lag fire runde brød i en smekk. Ett til brødfjøla – og tre til fryseren.
Ingredienser
- 1,3 kg siktet hvete (evt spelt)
- 500 g sammalt fin hvete
- 200 g havregryn (store eller små)
- 100 g solsikkekjerner
- 1 -2 ts salt
- 1 pk tørrgjær
- 1, 4 liter lunket vann
- 1 egg og havsalt til topping
Fremgangsmåte
Bland alt det tørre i en kjøkkenmaskin, vi har brukt Ankarsrum. Hell over vann og start eltingen, ca 20-30 min på middels styrke. La deigen hvile på et lunt sted i ca 1,5 time (har du dårlig tid kan litt mer gjær tilsettes).
TIPS! Halver oppskriften og lag 2 brød, om du har en mindre eltemaskin.
Del deigen i 4 emner og elt deigene forsiktig til du har 4 runde brød. La brødene heve på et bakebrett med bakepapir. Ha et klede over dem og etterhev brødene i ca 30 min til.
Skjær mønster eller striper med en skarp kniv, slik de ikke sprekker under steking. Pensle med sammenvispet egg og strø litt havsalt på topp. Sett brettet inn på nederste rille i en forvarmet ovn på 210 grader. Hell en kopp med kaldt vann nederst i ovnen og lukk så ovnsdøra. Dette for å lage damp for at skorpene skal bli sprøe. Olgabrødene stekes i 1 time. Skru ned til 200 grader siste 15 minutt.
Avkjøles på rist. Passer godt å fryse.
TIPS! 1 dl vann kan byttes ut med 4-5 ss skrin gold sirup/honning/sirup.
Oppskriften har vi fått fra godtnok.no