Lussekatter
Bak saftige og gode lussekatter til Luciadagen!
Ingredienser
- 150 g smør
- 6 dl melk
- 1 pk gjær
- 1 kg hvetemel
- 11⁄2 dl sukker
- 2 ts malt kardemomme
- 1 gram safran (ect ½ ts gurkemeie)
Pensling og pynt
- 1 stk sammenvispet egg
- Rosiner
Fremgangsmåte
- Smelt smør og ha i melk. Rør ut gjær i den lunkne blandingen.
- Bland mel, sukker, kardemomme og safran sammen med den lunkne gjærblandingen. Ha eventuelt i mer mel til deigen slipper bollen.
- Hev deigen under plast på et lunt sted til den er dobbelt så stor (30-40 minutter).
- Del deigen i 24 like store deler. Form ulike lussekatter.
- Sett bollene på en stekeplate dekket med bakepapir og sett dem til heving (20-30 minutter).
- Sett stekeovnen på ca 225°C
- Pensle lussekattene med sammenvispet egg og pynt med rosiner.
- Stek dem midt i ovnen i 6–10 minutter. Avkjøl bollene på rist.