Lam i lompe
Lam i asiatiske pannekaker med rødkål
Ingredienser
- 600 g lammeribbe
- (ev. skiver av lår eller bog)
- 1 hvitløk
- 5 dl nøytral olje (solsikke, raps, mais, soya eller druekjerne)
- Salt og pepper
Asiatiske pannekaker:
- 300 g hvetemel
- 2,4 dl vann
- 1 ts sukker
- Sesamolje
Rødkål:
- ¼ rødkål
- 1 eple
- 1 dl eplejuice
- 1 dl rødvin
- 1 sitrongress
- 1 limeblad
- 2 dl sukker
- 2 ss nøtter (f.eks. cashew-, hassel- eller valnøtt)
- 3 ss honning
- 2 ss soyasaus
- Koriander (eller thailandsk basilikum)
Forberedelser
Lang tid før:
Bak lammet i oljen og oppbevar i oljen.
Samme dag:
Gjør klar kjele til oppvarming av lefser og ha alt annet klart i kjeler og på stekebrett.
Ved servering:
Varm lefsene, kålen og lammet, og legg opp maten.
Fremgangsmåte
Gni lammeribben inn med salt og pepper og legg den i en ildfast form.
Del hvitløken i to og legg oppå, hell oljen over og sett den i ovnen på
120°C i 3–4 timer til kjøttet faller fra beinet. Avkjøl i oljen og oppbevar
den i oljen hvis den forberedes lang tid i forveien. Ved servering tas ribben
opp av oljen, legges på rist, og stekes videre på 220°C i ca. 10 minutter til
den blir sprø. Skjær opp i skiver ved servering.
Asiatiske pannekaker:
Du kan kjøpe ferdige lefser i asiatiske matvarebutikker,
spør etter lefser som blir brukt til peking and eller crispy duck, men det er
morsommere og bedre å lage dem selv. Bland alle ingrediensene til lefsene og
elt til en deig. La den deretter hvile i 30 minutter. Kjevle deigen flat til den er
5 mm tykk, stikk ut rundinger med et glass, smør halvparten av emnene med
sesamolje, og legg et emne uten olje oppå et annet. Kjevle disse helt flate til
2 mm tykkelse. Stekes kjapt på begge sider i en stekepanne med litt olje.
Del hver lefse i to deler ved å dra dem fra hverandre. Serveres umiddelbart
eller lages på forhånd og dampes ved servering.
Dampingen kan du løse ved å ha litt vann i en liten kjele med en tallerken
snudd opp ned over vannet, legge lefsene på tallerkenen og lokk på kjelen.
Eller du kan bruke en asiatisk dim sum-damper i bambus over en kjele kokende
vann (eller nedi med litt vann i bunnen av kjelen).
Rødkål:
Kutt rødkålen i tynne strimler, skrell og kutt eplene i terninger og ha
det i en kjele med rødvin, sitrongress og limeblad. Kok med lokk til kålen er
mør, ca. 30 minutter. Tilsett sukker, grovhakkede nøtter, honning og kok i ca.
30 minutter til uten lokk til væsken rundt kålen nesten begynner å bli sirup.
Tilsett soyasaus og server med lammet i lefsene.
Ved servering legges lam og rødkål i lefsene med litt korianderstilker på toppen.
- Oppskrift og bilde har vi fått fra Flying Culinary Circus -