Laksen i røyken
Lettrøkt laks med pepperrotkrem og granateple-vinaigrette
Ingredienser
Lettrøkt laks:
- 200 g laksefilet
- 30 g sukker
- 50 g salt
- Røykespon
Pepperrotkrem:
- 100 g cre`me frai^che
- 20 g revet pepperrot
- Litt sitron
Granateplevinaigrette:
- 100 g sukker
- 1⁄2 dl eddik
- 1 granateple
- 50 g pinjekjerner
- 1 rødløk
- Litt gressløk
- 1 dl olivenolje
Toast:
- 4 tynne skiver brød/bagett
- Litt olivenolje
Sma°bladet salat til pynt
Forberedelser
Lang tid før:
Lag sprø toast.
2 dager før:
Lag granateple-vinaigrette.
1 dag før:
Røyk laksen.
Samme dag:
Lag pepperrotkrem. Stek laksen på lav varme.
Ved servering:
Lag ny runde med røyk i pannen for servering av laks med røyk.
Fremgangsmåte
Lettrøkt laks:
Start med a° kutte laksen i fire like porsjonsstykker. Bland sammen sukker og strø over laksen. La det ligge 45 minutter i romtemperatur før du skyller det av. Legg laksen pa° en rist høyt i ovnen. Legg et tynt lag med røykespon i en stekepanne og sett den pa° full styrke pa° komfyren. Ha et lokk eller et ark aluminiumsfolie klar. Tenn pa° tresponet. Na°r det er fyr pa° alt sponet, kveler du flammen med lokket og setter pannen uten lokk i den kalde ovnen sammen med laksen i 30 minutter. Ta sa° ut stekepannen med sponet og bak laksen pa° mellom 50–80°C til den er klar. Dette tar ca. 20 minutter, og du sjekker om den er ferdig ved a° trykke en finger lett pa° fisken. Hvis flakene sa° vidt deler seg er den klar.
Granateplevinaigrette:
Kok opp sukker og eddik til vinaigretten. Kjøl ned og tilsett granateplefrø, pinjekjerner, løk i terninger, finhakket gressløk og olivenolje. Bland godt og drypp utover pa° tallerkenen.
Pepperrotkrem:
Pepperrotkrem lages ved a° vispe cre`me frai^che i en bolle til den blir stiv som krem. Smak til med revet pepperrot, salt, pepper og litt fersk sitronjuice. Form kremen til sma° «egg» med en varm skje ved servering.
Toast:
Stek tynne skiver av bagett eller brød med olivenolje i ovnen pa° 170°C i 10 minutter til de er gylne og sprø. Bruk dette som pynt for a° fa° noe sprøtt til retten.
Ved servering skal du fylle et glass med røyk og sette det snudd over laksen sa° fisken blir «røkt» i glasset. Det kan enten gjøres med en røykepistol (fa°s kjøpt pa° nettet) eller sa° gjentar du prosessen du gjorde med pannen og røykspon. Dekk den med to lag aluminiums folie og stikk et lite hull i midten av aluminiumsfolien hvor røyken slipper ut. Hold et glass over røyken og «fang» røyken i glasset som du setter over laksen ved servering.