Klassiske snitter med nye pålegg
En litt mer moderne variant av de klassiske snittene.
Ingredienser
Einerøkt laks med eple- og stangsellerisalat og dill på fint landbrød:
- 2 skiver fint landbrød
- Godt smør
- 4 store skiver einerøkt røkelaks
- 2 grønne epler
- 4 stilker stangselleri
- Juice av ¼ sitron
- ½ beger (150 g) crème fraîche
- 2 ss grovkuttet dill
Blåmuggost med appelsin- og vaniljemarmelade på grovt muslibrød:
- 2 skiver muslibrød
- 100 g blåmuggost
- Godt smør
Kalveroastbiff med kapers- og parmesanremulade og ferskrevet pepperrot på grovt landbrød:
- 2 skiver grovt landbrød
- 500 g kalv flatbiff, mørbrad eller ytrefilet
- Sort pepper og salt
- Pepperrot
Kapers- og parmesanremulade:
- 1 eggeplomme
- 1 ts dijonsennep
- 1 ½ dl solsikkeolje
- 3 fedd hvitløk
- Juice av en ¼ sitron
- 1 ss finhakket sylteagurk
- 1 ss finhakket kapers
- 1 ss finkuttet sjalottløk
- 1 ss finkuttet persille
- 2 ss revet parmesan
Sørlandsreker med lakserogn og hjemmelagd sitrusmajones på fint landbrød:
- 2 skiver fint landbrød
- 200 g reker
- 3 ss lakserogn
- 4 skiver agurk
Sitrusmajones:
- 1 eggeplomme
- 1 ½ dl solsikkeolje
- 1 ts dijonsennep
- Juice av ¼ sitron
- Revet skall av ½ sitron
Fjelldronning med coppaskinke, gressløk, og portvinsglaserte pinjekjerner på grovt landbrød:
- 2 skiver grovt landbrød
- 4 skiver Fjelldronning
- 4–8 skiver coppaskinke
- Litt gressløk
- 3 ss pinjekjerner
- 1 dl portvin
- 30 g sukker
Geitost, godt smør og bringebær på muslibrød:
- 2 skiver muslibrød
- Godt smør
- Geitost (brunost)
- 150 g bringebær
- 1 ss sukker
Tomat, feta, timian og kalamataoliven på fint landbrød:
- 2 skiver fint landbrød
- 2 gode tomater i skiver
- 8 kalamataoliven i biter
- 80 g fetaost i terninger
- Noen kvister timian
Konjakkgravet laks med aïoli, sennepssaus, stangselleriblader og ferskost på halvgrovt brød:
- 2 skiver halvgrovt brød
Konjakkgravet laks:
- 500 g laksefilet
- 40 g sukker
- 60 g salt
- 1 dillkvast
- 4 cl konjakk eller akevitt
- 1 ts rosepepper
- 4 laurbærblad
Garnityr:
- Stangselleriblader
- Ferskost (ev. cottage cheese)
- Sitronskiver
Aïoli:
- 1 eggeplomme
- 1 fedd hvitløk
- 1 ½ dl solsikkeolje
- 1 ts dijonsennep
- Juice av ¼ sitron
Sennepssaus:
- 2 ss dijonsennep
- 1 ss grov sennep
- 1 ss sukker
- ½–1 ss vineddik
- Salt og pepper
- 1 ½ dl olje
- 3 ss finhakket dill
Forberedelser
2 dager før:
Stek roastbiff.
1 dag før:
Kutt oliven og feta.
Samme dag:
Skjær oster, skinker og brød. Rør bringebær. Kutt roastbiff. Plukk urter til pynt.
Ved servering:
Riv pepperrot. Kutt tomat. Legg opp snitter.
Fremgangsmåte
Einerøkt laks med eple- og stangsellerisalat og dill på fint landbrød:
Skjær fisken i tynne skiver. Skrell og kutt eple og stangselleri i små terninger og bland med
crème fraîche og sitron. Ha på godt med smør på skivene. Legg på røkelaksen og et godt lag
med eple- og stangsellerisalat over fisken. Dryss masse dill over.
Blåmuggost med appelsin- og vaniljemarmelade på grovt muslibrød:
Skjær skallet av en av appelsinene, unngå å få med det hvite, da dette er veldig bittert og
setter bismak på marmeladen. Skrell resten av appelsinene og kutt appelsinkjøttet i grove
biter, ha sukkeret over. Skrap ut vaniljefrøene og bland alt i en kjele. Kok det på middels varme
til det blir en tykk og god marmelade, ca. 30 minutter. Ha godt smør på skivene, blåmuggost
og nylagd appelsinmarmelade.
Kalveroastbiff med kapers- og parmesanremulade og ferskrevet pepperrot på grovt landbrød:
Ta ut kjøttet som skal stekes til temperering 1 time før og krydre det med salt og masse pepper.
Brun kjøttet i en panne på høy varme og la det få skikkelig stekeskorpe på alle kanter.
Ferdigstek det i ovnen på 150°C til ønsket kjernetemperatur (roastbiff er vanligvis 56–58°C).
Når kjøttet er ferdig stekt, er det viktig at det får hvile før du begynner å skjære i det.
Skjær i tynne skiver. Kapers- og parmesanremulade: Kapers- og parmesanremulade lages
ved å først vispe sammen eggeplommer og sennep. Spe forsiktig med olje under omrøring til
du har en tykk masse. Finhakk hvitløken og ha den i med resten av ingrediensene. Smak til med salt,
pepper og sitron. Ha et godt lag med remulade på skiven, legg noen skiver roastbiff over,
dryss på litt salt og topp skiven med masse revet pepperrot.
Sørlandsreker med lakserogn og hjemmelagd sitrusmajones på fint landbrød:
Sitrusmajones: Lag sitrusmajones ved å først vispe sammen eggeplommer og sennep.
Spe forsiktig med olje under omrøring til du har en tykk masse. Ha i revet sitronskall og
smak til med salt, pepper og sitronjuice. Ha et godt lag med sitronmajones på skiven
etterfulgt av en god porsjon reker. Legg en liten spiseskje lakserogn på hver bit og
topp det med en god skive agurk.
Fjelldronning med coppaskinke, gressløk,
og portvinsglaserte pinjekjerner på grovt landbrød:
Bland pinjekjerner, portvin, sukker og kok inn til en sirup. Ha litt god olivenolje på skivene
etterfulgt av osten, coppaskinken, en liten skje med pinjekjerner og sirup. Topp av det hele
med litt gressløk.
Geitost, godt smør og bringebær på muslibrød:
Ha bringebærene i en bolle med sukkeret og rør det lett med en visp. Ha godt med smør
på skiven, etterfulgt av noen tykke skiver geitost og topp det hele med en god spiseskje bringebær.
Tomat, feta, timian og kalamataoliven på fint landbrød:
Legg 2–3 skiver tomat på hver av de halve skivene, smuldre fetaost over og legg på noen
olivenbiter og hele timianblader her og der. Kapers er også godt på. Topp det hele med god
olivenolje og dryss på salt og pepper.
Konjakkgravet laks med aïoli, sennepssaus, stangselleriblader og
ferskost på halvgrovt brød:
Konjakkgravet laks: Legg fiskefilet i en form eller på et brett med kant. Bland salt og sukker.
Fordel alle de tørre ingrediensene over og under fisken og fordel sukker- og saltblandingen over
og under også. Hell spriten over til slutt. La fisken stå 2–3 dager i kjøleskap (snu den gjerne et
par ganger) før du skyller eller tørker av fisken. Skjær fisken i tynne skiver.
Aïoli:
Visp eggeplommer og sennep sammen til aïoli. Spe forsiktig med olje mens du pisker til du
har en tykk masse. Ha i finhakket hvitløk og smak til med salt, pepper og sitron.
Sennepssaus: Bland sennep, sukker, eddik og litt salt og pepper sammen i en bolle med visp
eller stavmikser. Tilsett oljen litt etter litt, først i dråper, så i en tynn stråle til det blir en tykk
og kremaktig saus. Bland i finhakket dill til slutt. Ha først et godt lag med aïoli på skiven,
legg gravlaks på og topp med en god skje ferskost, noen stangselleriblader, en skive sitron
og en god dæsj sennepssaus.
- Oppskriften har vi fått fra The Flying Culinary Circus -