Klassisk fredagstaco
Med hjemmelaget tacokrydder, salsa og guacamole.
Ingredienser
Kjøttdeig:
- 500 g kjøttdeig / vegetardeig
- olje til steking
- ca. 0,5 dl vann
- 2–3 ss tacokrydder (ta mer eller mindre avhengig av hvor krydret du vil ha den)
Tacokrydder:
- 3 ss paprikapulver
- 2 ss spisskummen
- 2 ss tørket oregano
- 1 ss løkpulver
- 1/2 ss hvitløkpulver
- 1/2 ss kajennepepper
- 2 ss salt
- 1/2 ts svart pepper
- 1 ss malt koriander
Salsa (av ferske tomater):
- 3–4 store tomater
- 1 boks hele tomater (ca. 400 g)
- 1/2 rødløk
- 2 vårløk
- frisk koriander/persille
- limesaft fra 1/2 lime
- 1/2–1 revet hvitløk
- en klype spisskummen
- salt og svart pepper (smakes til)
- 1 ts sukker (valgfritt)
- litt chilipulver/kajennepepper (valgfritt)
Guacamole:
- 2–3 avokadoer
- 2–3 ss limesaft
- 1 klasetomat (uten frø)
- 1/2 ts chilipulver (smakes til)
- en klype spisskummen
- salt og svart pepper
- frisk koriander/persille
Øvrig tilbehør:
- tortillalefser
- tacoskjell
- revet ost
- rømme
- salat
- tomat
- agurk
- mais
- tortillachips
Fremgangsmåte
Tacokrydder
Bland krydderne til tacokrydderet og oppbevar blandingen på et lufttett glass. Det er nok til flere omganger med tacos.
Salsa
Skjær opp tomatene, løken og koriander/persille og legg det i en kjøkkenmaskin/mikser. Tilsett hele bokstomater, limesaft, revet hvitløk og spisskummen. Miks til ønsket konsistens (kortere tid for mer «chunky» salsa) og smak deretter til med salt, svart pepper og chilipulver. Tilsett sukker hvis salsaen virker for syrlig. Oppbevares på et rent glass i kjøleskapet. Kan utmerket godt lages i forveien eller dagen før og oppbevares i kjøleskapet.
Guacamole
Finhakk tomaten og koriander/persille. Bland alle ingrediensene og smak til med salt, svart pepper og chilipulver. Settes i kjøleskapet en stund før servering.
Gjør klart det andre tilbehøret: Hakk tomat, agurk og salat.
Kjøttdeigen
Stek kjøttdeigen til den er gjennomstekt, og tilsett 2–3 ss av tacokrydderet og ca. 0,5 dl vann. Smak til og tilsett mer tacokrydder hvis du vil ha sterkere kryddersmak.
Hvis du bruker vegetardeig, kan den trenge litt mer fett (olje) til stekingen.
Spis kjøttdeigen varm med tortillalefser og tilbehør. Eller fyll noen tacoskjell med kjøttdeig, legg revet ost på toppen og gratiner dem i ovnen på 180 grader i ca. 5–10 min.
Topp de varme tacoskjellene med tilbehør.