Karrirett med reker og kokosris
Tilbered en spennende og smakfull karrirett med reker og ris. Den er enkel å lage, og den blir garantert en av familiens favorittretter.
Ingredienser
- 1 kg rå reker (ev. tint fra fryseren), fjern skall og tarm
- 3 ss smør
- 2 ss vegetabilsk olje
- 1 ts kvernet pepper
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1 løk skåret i tynne båter
- 5 pepperkorn
- 1 ts sennepsfrø
- 10 karriblader (fås på asiatiske supermarkeder)
- 5 store finhakkede tomater
- 1 ts gurkemeie
- 1 ts spisskummen
- 1 ts koriander
- Chilipulver eller -flak, etter smak
- 1 ts salt
- 2 ts brun farin
- 1 dl kokoskrem (fås på asiatiske supermarkeder). Du kan også bruke kokosmelk og bare koke sausen litt mer inn.
Kokosris:
- 4 dl basmatiris
- 4 dl kokosmelk
- 2,5 dl vann
- 1 ts salt
- 1 laurbærblad
- 1 stjerneanis
- 2 kardemommekjerner
- 1 stilk sitrongress
Til servering:
- Fersk koriander
Fremgangsmåte
Start med å skylle risen og sette den i bløt. Så kan du få kokosrisen og karrisausen ferdig på samme tid.
Reker i karrisaus
- Ha 2 ss smør i en Le Creuset-støpejernsgryte, og la det smelte ved middels varme. Tilsett kvernet pepper og hvitløk, og stek det kort. Tilsett reker, stek i 2 minutter, og ta dem opp. De skal ikke være ferdig tilberedte. Legg dem i en skål, og sett til side.
- Varm opp gryten igjen, denne gang ved høy varme. Tilsett olje og det resterende smøret. Stek løken til den er gyllen. Tilsett sennepsfrø, pepperkorn og karriblader, og stek videre i et par minutter.
- Senk til middels varme, og tilsett tomater, gurkemeie, spisskummen, koriander (støtt), chili, sukker og salt. Kok det hele i cirka 20 minutter – når smør og olje samler seg på toppen, er karrisausen tilberedt.
- Tilsett de stekte rekene, men unngå å få med den overskytende væsken i skålen. La dem koke i retten i cirka 5 minutter.
- Tilsett kokoskrem, og la sausen koke opp. Smak eventuelt til med ekstra salt, pepper og sukker. Ta av varmen, og server med fersk koriander og kokosris.
Kokosris
- Skyll risen grundig til vannet er helt klart, og legg den i bløt i 10 minutter.
- Drener vannet fra risen. Varm opp en Le Creuset-støpejernsgryte ved høy varme, og tilsett vann, kokosmelk, laurbærblad, stjerneanis og kardemommekjerner. Kok opp.
- Tilsett ris og salt, og la det koke i 10–15 minutter til risen er en smule bløt.
- Hell fra overskytende vann, senk til middels varme, og sett gryten på komfyren igjen. Ha sitrongress i risen, legg lokket på gryten og la risen dampe i 5 minutter.
Oppskrift og bilder har vi fått fra Le Creuset.