Italienskinspirert Grytebrød
Et fantastisk godt brød bakt med Tipo 00 mel!
Ingredienser
- 10 g gjær
- 1 ss salt
- 1 ss honning
- 5 dl kaldt vann
- 600-700 g Tipo 00 mel*
Fremgangsmåte
- Smuldre gjær i en deigbolle, dryss over salt og tilsett honning. Hell i vann og rør til gjær og honning er oppløst. Tilsett melet litt etter litt mens du fortsetter å røre.
- Deigen skal røres** godt og lenge i minst 10 minutter. Deigen skal være klistrete som tyggegummi. Bruk heller for lite enn for mye mel!
- Legg deigen i en bolle, dryss litt mel over og dekk til med plastfolie. Sett bollen i kjøleskapet og la deigen heve i 12–15 timer eller lenger.
- Sett ovnen på 250 °C og varm opp gryten og lokket i ovnen. Dette tar ca. 15 min. Hell deigen ned i den varme gryten.
- Legg på lokket og sett gryten i ovnen. Bak brødet i 30 minutter med lokket på. Skru ned til 225 °C, ta av lokket og dryss mel over brødet. Bak brødet i ytterligere 20–25 minutter uten lokk. Ta gryten ut av ovnen og tipp brødet ut på en rist.
- Avkjøl brødet på risten før du skjærer det opp og serverer det.
*Tipo 00 er italiensk finmalt hvete som egner seg godt til brød og pizza pga. det høye proteininnholdet. Korn som er dyrket i et varmere klima enn vårt, inneholder bedre proteiner enn korn som er modnet i det nordiske klimaet. Proteinene danner gluten, som får melet til å ta opp vannet og danne en god struktur i brødet.
** Det er best å røre deigen i en kjøkkenmaskin, eller med en alminnelig håndmikser med deigkroker. Alternativt kan man røre for hånd med en gryteskje.
- Oppskriften har vi fått fra Le Creuset -