Hjemmelaget lapskaus
Høsten er tid for lapskaus – og nå er norske grønnsaker på sitt aller beste!
Ingredienser
Til kraften:
- 500 g margbein
- 1,5 l vann
Ingredienser:
- 800 g av vilt eller storfe (gjerne høyrygg eller bog)
- 2 kjøttpølser (valgfritt)
- 800 g potet, kokefast
- 5 gulrøtter
- 1/2 fenikkel
- 1 pastinakk
- 1 persillerot
- 2 vårløk
Fremgangsmåte
Knasende sprø gulrøtter og smaksrike rotgrønnsaker er perfekt til denne alt-i-ett middagen.
Finner du noe i oppskriften som du ikke liker? Dropp ingrediensen, og eventuelt erstatt med et eller annet annet fra liker-lista. Bruk oppskriften som base – og trekk fra og legg til etter smak og behag.
Kraften:
La dette koke minimum en time, gjerne mer for å få ut mest mulig smak.
TIPS: lag en stor kjele og frys ned det du ikke bruker nå. Perfekt til høstens supper eller gryteretter.
Lapskaus:
Del kjøttet i terninger 1x1 cm, ha oppi kraften og la putre i en støpejernsgryte 1 time.
Skjær opp grønnsaker i samme størrelse som kjøttet og ha oppi alle grønnsakene. La lapskausen småkoke på medium til lav varme til kjøttet og grønnsakene er møre.
Om du vil ha i pølser så la de trekke i de siste 10 minuttene oppi gryta, og smak til med nykvernet salt og pepper.
Serveres med flatbrød eller nystekte rundstykker og et dryss med fersk grovhakket persille
TIPS: Lag en stor porsjon. Lapskausen smaker like bra når den blir varmet opp igjen.
Oppskrift og bilder har vi fått fra Line Trondrud Kjeserud.