Grunnoppskrift for sylting av grønnsaker
Sylting av grønnsaker er en super måte å bevare grønnsakene på – og det smaker veldig godt på burger, salat, og som tilbehør til kjøtt, fisk og vegetarretter.
Ingredienser
Du trenger:
- En stor kjele
- Sterile glass med lufttette lokk (kok dem i 10 minutter)
- 2 dl sukker til 4 dl væske (eddik og vann)
Ingredienser:
- 1 kg ferske grønnsaker
- 5 dl eddik (7 %)
- 5 dl vann
- 100–150 g sukker (juster mengden sukker etter smak)
- 2 ss salt
- Bruk eventuelt krydder du liker (for eksempel sennepsfrø, dillfrø, pepperkorn, eller hvitløksfedd)
- Friske urter etter smak (for eksempel dill, estragon eller timian)
Fremgangsmåte
Slik sylter du grønnsaker:
- Skjær grønnsakene i biter eller skiver (i størrelsen du selv foretrekker grønnsakene på tallerkenen) – og legg det til side. Tips! Agurk og squash kan du gjerne skrelle i lange strimler.
- Lag syltelake. Hell eddik, vann, sukker, salt og eventuelle krydder og urter i en stor kjele. Varm opp på middels varme og rør forsiktig til sukkeret og saltet er oppløst. La laken småkoke i noen minutter.
- Mens syltelaken koker, steriliserer du glassene ved å koke dem i ca. 10 minutter. Fyll så glassene med de kuttede grønnsakene, og press dem godt ned i glasset.
- Hell deretter laken over grønnsakene, til de er helt dekket. Sjekk at ingen luftlommer sniker seg inn.
- Sett på lokkene mens syltelaken og grønnsakene fortsatt er varme. Dette lager et vakuum som gir grønnsakene bedre holdbarhet.
- La glassene avkjøles til romtemperatur før du setter dem i kjøleskapet (eller i en kald kjeller). De kan oppbevares i kjøleskapet i flere måneder.
Gi de syltede grønnsakene et par dager på å godgjøre seg, så er det bare å hive innpå!
Har du også lyst på en enklere oppskrift? Prøv denne oppskriften til sylting av rødløk. Ferdig på 1-2-3!
1-2-3 lake til sylting av rødløk:
- 1 dl eddik (7 %)
- 2 dl sukker
- 3 dl vann
Bland alt i en gryte, og kok opp til sukkeret er oppløst. Hell over finskåret rødløk i et glass. Du kan tilsette pepperkorn, dill, laurbærblad, sennepskorn og andre krydder etter smak – eller bare holde deg til rødløk. Sett på lokket mens blandingen fortsatt er varm. Neste dag: Fiks ferdig syltet løk til å nyte.
Oppskrifter har vi fått fra Ellen Tjørnhom Bøe.