Grunnoppskrift for syltetøy
Syltetøy kan nytes lenge når det oppbevares i glass på et kjølig, mørkt sted – slik kan du kose deg med deilig syltetøy på brødskiver, yoghurt og dessert i månedsvis. Her får du grunnoppskrift på syltetøy.
Ingredienser
- En stor kjele
- En sikt eller et dørslag
- En stor skje for avskumming
- Sterile glass med lufttette lokk (kok dem i 10 minutter)
- 500 gram sukker til 1 kg bær
- Syltepulver
Fremgangsmåte
Slik gjør du:
- Kok opp bær og sukker og syltepulver. Kok til bærene er gjennomkokte.
- Skum av på toppen underveis.
- Fyll syltetøyet på steriliserte og varme glass.
- Skru på lokket mens syltetøyet fortsatt er varmt.
Hvis du skal sylte bær med naturlig sødme, trenger du sannsynligvis mindre sukker. Smak deg frem!
Tips!
- Bruk gjerne små glass. Etter glassene med syltetøy er åpnet, tåler de ofte ikke å stå lenge. Jo mer sukker, jo bedre holdbarhet – men vi anbefaler heller mindre sukker på små syltetøyglass.
- Bland nype med rabarbra – vi bør utnytte nyper mer, som for mange er en uoppdaget skatt.
- Bland rød rabarbra med bringebær, så blir syltetøyet mindre flytende.
- Del kvede-epler i to – damp og mos fruktkjøttet gjennom en sikt, da får du en litt stiv «marmelade» med syrlig og god smak. Perfekt til ostebordet.
Oppskrift har vi fått fra Ellen Tjørnhom Bøe.