Grunnoppskrift for safting av bær
Den enkleste måten å lage saft på, er å bruke en saftkoker eller en gryte.
Ingredienser
For saft i saftkoker trenger du:
- saftkoker
- steriliserte flasker med lufttette lokk (kok dem i 10 minutter)
- 350 gram sukker per kilo bær
For saft i gryte trenger du:
- en stor gryte
- sileklede
- steriliserte flasker (kok dem i 10 minutter)
- 400–600 gram sukker per liter saft
Fremgangsmåte
Slik gjør du i saftkoker:
- Legg bær og sukker lagvis i den øverste delen av saftkokeren.
- Fyll opp nederste delen med kokende vann.
- Etter bærene har fått dampe i ro og mak i ca. 1,5 time, kan du tappe nydelig saft på rene flasker.
Sim-safta-bim! Så har du deilig, hjemmelaget saft i kjølesskapet.
Slik gjør du i gryte:
- Ha bærene i en stor gryte med litt vann.
- Kok opp langsomt slik at bærene safter seg.
- Sil av saften i et sileklede. La saften renne gjennom. (Hvis du moser bærene, blir saften uklar.)
- Beregn 400–600 gram sukker per liter saft. Mål opp mengden saft og tilsett sukker.
Liker du saften søt – eller mer syrlig? Bærene er forskjellige i hvor sure de er, så juster sukkermengden etter bær og behag. Smak deg frem til din egen (hemmelige) oppskrift.
Oppskrift har vi fått fra Ellen Tjørnhom Bøe.