Fish & chips i tippekupong
Fisk- og skalldyrtempura med søtpotetchips og trøffelmajones
Ingredienser
Tempura:
- Beregn ca. 600 g fisk og skalldyr til 4 personer
For eksempel:
- 200 g hvit fisk (kveite, torsk, e.l.)
- 4 kamskjell
- 100 g blekksprut eller akkar
- 150 g rå kongekrabbe eller soft shell crab
- 1 pose tempuramiks
- 7 dl solsikkeolje til fritering (ev. raps- eller druekjerneolje)
Trøffelmajones:
- 2 eggeplommer
- 1 ts salt
- 1 ss sitron
- 1 ss sennep
- 1 ss hvitvinseddik
- 2 ½ dl solsikkeolje (ev. raps- eller druekjerneolje)
- 4 ss trøffelolje
- 1 ss trøffelpuré eller finhakket fersk trøffel (kan sløyfes)
Søtpotetchips:
- 2 søtpoteter
- 7 dl solsikkeolje til fritering (bruk ev. samme oljen som over)
Forberedelser
Lang tid før:
Lag søtpotetchips.
2 dager før:
Lag trøffelmajones.
1 dag før:
Kutt fisk og skalldyr i biter, dekk godt med plast.
Samme dag:
Lag frityrrøre. Hell olje i frityrkjelen rett før gjestene kommer, varm opp og hold varm. Legg opp chips i tårn eller kremmerhus. Hell trøffelmajones i skåler.
Ved servering:
Dypp fisk og skalldyr i røre og friter.
Fremgangsmåte
Tempura:
Start med å lage tempurarøren etter anvisningen på pakken, men smak den gjerne til med litt kajennepepper. Lages den på forhånd, settes den kaldt.
Kutt fisk i 2-3 cm avlange kuber, del kamskjellene i to, del krabbekjøtt i 2-3 cm lange biter, del blekksprut og akkar i firkanter eller ringer.
Ha oljen i en kjele og varm den opp. Den er varm nok når det freser rundt en tresleiv idet du dypper den nedi.
Dypp fisk i tempurarøren med en klype og deretter over i frityroljen. Når røren rundt fisken begynner å bli gyllen, tar du den opp av frityren og over på litt papir slik at overflødig fett kan renne av.
Server umiddelbart. Ønsker du en ekstra effekt kan du stikke fingrene i røren og skvette litt oppi frityren rett etter å ha hatt panert fisk/skalldyr i. Da vil disse sprø «kornene» feste seg rundt fisken og gi ekstra «crunch».
Trøffelmajones:
Til majonesen vispes eggeplommene godt sammen med salt, sitron, sennep og hvitvinseddik. Spe deretter med solsikkeolje, start med litt og øk etter hvert mengden.
Smak til majonesen med salt, kanskje litt ekstra sitron og trøffelolje, ev. trøffelpasta i tillegg.
Søtpotetchips:
Skrell søtpotetene og kutt i så tynne skiver du klarer eller lag skiver ved hjelp av en mandolin (type grønnsakskutter, ev. en ostehøvel eller skreller).
Lag små kremmerhus av tippekuponger og server fritert fisk og skalldyr i disse. Server majonesen i dippskåler, og chipsen i et tårn eller også de i kremmerhus.
- Oppskriften har vi fått fra The Flying Culinary Circus -