Fire dressinger som piffer opp grillmaten eller salaten
En god dressing kan løfte maten til nye høyder.
Ingredienser
MANGO/CHILI-DRESSING
- 2–3 ss rapsolje
- 2 løk
- 1 fedd hvitløk
- 2 hele friske mangoer (lett overmodne)
- 3 matepler (f.eks. Belle de Boskoop)
- 1 dl lys sirup
- 3 dl vann
- 4 friske habanero (f.eks. 3 gule og 1 rød)
- salt
- saften av 1 lime evt. atamon til å konservere med hvis det skal lagres
BALSAMICO-DRESSING
- ½ dl olivenolje
- 2–3 ss balsamicoeddik
- 1–2 ts sukker eller honning
- 2–4 sjalottløk, alt etter størrelse, skåret i papirtynne skiver
- sitronsaft
- salt og pepper
MISO-DRESSING
- 4 ss lys miso – miso er fermenterte soyabønner, korn eller bokhvete
- 1–2 ss soyasaus
- 1 ss mørk sesamolje
- 1 ss eplesidereddik
- saft av ½ sitron
- 1 ss revet ingefær
- 2 ss flytende honning
- 1 ss tahini – er laget av sesamfrø og kan kjøpes som pasta på glass.
- 2 ss sesamfrø
- 2–3 ss vann
GOMA-DRESSING
- 125 g sesamfrø
- 3 ss soyasaus
- 1 fedd hvitløk
- 1 klype chili
- 1 ts rørsukker eller kokossukker
- 1 sitron, saften av denne
- ½ dl olivenolje
- ½ dl kaldt vann (eller til konsistensen er perfekt)
- 1 klype salt
Fremgangsmåte
MANGO/CHILI-DRESSING MED ET SNEV AV HVITLØK OG INGEFÆR
En søt og sterk dressing som er perfekt som tilbehør til all verdens retter.
SLIK GJØR DU DET:
- Skrell mango og epler og skjær dem i mindre stykker.
- Skjær løk i små terninger og hakk hvitløk fint.
- Skjær chili i små terninger (fjern ev. frø og frøstoler hvis du vil ha det litt mildere).
- Varm oljen i en gryte og tilsett løk og hvitløk. Skal bare bli klare.
- Tilsett mango og eple og rør godt om.
- Tilsett chili, sirup og vann og la det putre til eplene er kokt ut. Husk å røre jevnlig.
- Tilsett limesaft og smak til med salt. Tilsett ev. mer sukker hvis den skal være søtere.
- Når alt er kokt ut, kjøres sausen i blenderen (alternativt kan en stavmikser i gryten brukes).
Den helt jevne sausen er nå klar til å bli helt på flaske eller glass.
Hvis du vil konservere dressingen, må den avkjøles litt før det tilsettes 1–2 ss atamon.
Sett den deretter kjølig.
BALSAMICO-DRESSING
Passer perfekt til både grønne salater og salater med kylling eller fisk.
SLIK GJØR DU DET:
- Bland alle ingrediensene og smak til med sitron, salt og pepper.
- La dressingen trekke i 15–30 min før du heller den over salaten.
MISO-DRESSING
Denne dressingen passer spesielt godt til poke bowl med tofu
SLIK GJØR DU DET:
- Rist sesamfrøene på en tørr panne og la dem avkjøles.
- Rør hele tiden rundt i dem slik at de ikke blir brent.
- Bland dem med resten av ingrediensene.
- Smak til dressingen – den skal være salt-sur-søt-sesam-aktig.
Den kan godt lages på forhånd og trekke i kjøleskapet.
GOMA-DRESSING
Dressingen er søt, saltet og syrlig. Når du først har smakt den, blir den garantert en dressing du ikke kan unnvære i kjøleskapet! Denne dressingen passer spesielt godt til poke bowl med laks
SLIK GJØR DU DET:
- Rist sesamfrøene på en tørr panne. Vend dem ofte til de dufter kraftig av sesam. Da er de ferdige.
- Bland dem med soyasaus, eddik, hvitløk, chili, sukker, sitronsaft og sesamolje til dressingen er deilig kremet.
- Hell vann i en tynn stråle til konsistensen er slik du ønsker.
Kan oppbevares i kjøleskap.
Tips: Riseddik er ikke så sur som andre eddiker, men hvis du ikke har det, kan du bruke vanlig hvit balsamico.
Oppskrifter og bilder har vi fått fra Rosendahl.