Fermentert kål
...eller sauerkraut som mange kaller det
Ingredienser
- 2 hodekål
- 2 ss karve
- 1 ss havsalt
- 1 dl myse
Fremgangsmåte
- Vask kålen godt, fjern de ytterste bladene og stilken. Rasp den grovt eller kutt den fint med en skarp kniv.
- Ha kål, salt og karve over i en stor bolle og kna til kålen slipper væsken.
- Ha kålblandingen over i fermenteringskrukken sammen med den overflødige væsken. Bruk knyttneven til å stampe kålen ned i glasset for å frigjøre enda mer saft. Væsken skal dekke grønnsakene og om ikke dette skjer må du etterfylle med ekstra myse eller saltlake slik at de er dekket under gjæringsprosessen. Legg på de medfølgende keramiske steinene for å legge press på grønnsakene slik at de holder seg under væsken hele tiden. Sett på lokket og ventilen som du også skal fylle med litt vann.
- La den melkesyregjære i romtemperatur fra 12-30 dager, alt etter hvor syrlig du ønsker din kål. Når du vil stoppe gjæringen tar du grønnsakene over i et glass med tett lokk for oppbevaring i kjøleskap eller en kjølig bod.