Fancy forrett med pannestekt kamskjell
Lyst til å servere en forrett som ser ut til å komme rett fra en dyr restaurant? Følg denne oppskriften på kamskjell med smørsaus og kjørvel, gressløkolje og dansk karse. Yum!
Ingredienser
- 4 store kamskjell
- 3 ss meierismør
- 1 stk. hvitløksfedd
- 1 blomkål
- 1 dl melk
- 2 ss creme fraiche
- salt og sitron
- olivenolje
- ca. 100 g gressløk
- 1 dl solsikkeolje
- 2 ss salt
- 1 sjalottløk
- 3 dl hvitvin
- 2 dl fløte
- 100 g meierismør
- 3 ss hakket kjørvel (ev. gressløk)
- dansk karse (også kalt «barnehagekarse», ev. andre karseurter)
Fremgangsmåte
Dette er en middels avansert forrett som passer deg som er vant med å lage mat fra bunnen.
- Begynn med blomkålen. Rens den for blader, men ta vare på de minste vekstene. Disse har en veldig god bitterhet i seg. Skyll bladene og legg dem til side sammen med kamskjellene. Kutt blomkålstilken i syltynne skiver og marinér i en bolle med olivenolje og salt.
Del buketter av blomkålen og sett cirka halvparten av disse på kok med 1 dl vann og 1 del melk. Når blomkålen er helt mør, lag puré med crème fraîche – enten i en blender eller med stavmikser (resultatet blir aller best med blender). Smak til med salt og sitron.
Del restene av blomkålen i små buketter. Disse skal stekes sammen med kamskjellene. - Kutt gressløken i biter. Ha gressløken så i en blender sammen med olje og salt. Kjør i 5 minutter på høy hastighet til oljen blir helt grønn. Ha over i en kjele og kok opp. Kok i et par minutter, og ta kjelen av platen.
Sil oljen gjennom en fin sil eller et klede. Avkjøl. - Kutt sjalottløken i små terninger og ha i en kjele. Tilsett hvitvinen og kok inn til nesten all væske er borte. Tilsett fløten og kok inn halvparten av væsken. Rør så inn smøret, litt etter litt.
Smak til med salt og sitron. Tilsett kjørvel rett før servering. - Stek kamskjellene på høy temperatur på den bredeste siden i vanlig stekeolje. Etter 3 minutter, skru ned temperaturen til middels varme og tilsett meierismør og hvitløk. Ha i blomkålbukettene, blomkålbladene og sitron.
Snu kamskjellene og øs smøret over i 2 minutter. Serveres straks.
Anrett med blomkålpuré i bunnen. Topp med kamskjellet og blomkålbladene. Legg blomkålbuketter rundt selve skjellet. Ha sausen rundt, og topp med dansk karse og gressløkolje.
Oppskriften er levert av tidligere landslagskokk Karl Erik Pallesen.