Dumplings med kjøtt og kål
Dumplings med kjøtt, kål, soyasaus og sesam
Ingredienser
- deig (ev. bruk 32 ferdige wonton deigplater):
- 300 g hvetemel
- 2,2 dl kokende vann
- 1 ts salt
Fyll:
- 400 g kjøtt- eller karbonadedeig (svin, okse eller kylling)
- (ogsa° en miks av f.eks. reker og svin er godt)
- 2 fedd hvitløk
- 1 bit ingefær, tommelstor
- 1 ss bakepulver
- 1 ss maisenna
- 1⁄4 kinaka°l el. 2 bok choy – finkuttet
- 3 va°rløk – finkuttet
- 3 ss soyasaus
- 1 dl vann
- 1/2 ss sesamolje
- 1 ss soyasaus
- 1 ss chiliolje (type tykk som fås i asiatiske daglivareforretninger)
Forberedelser
Finn frem:
- ingredienser
- vannkoker – fyll med vann og kok opp
- arbeidsbolle
- tresleiv
- stor stekepanne – eller gryte med lokk
- fjøl
Fremgangsmåte
Bland hvetemel og kokende vann sammen til en deig. Na°r deigen er sa°pass kald at du kan ta i den, kna den godt sammen. Del deigen i to deler og lag to store smultringer av den. Dekk til med plast og la hvile i 20 minutter.
Finhakk kjøtt, hvitløk og ingefær. Bland i en bolle med de øvrige ingrediensene til fyllet.
Bland ingrediensene til dippen og ha i en liten ska°l til hver person.
Del smultringene du har formet deigen som i to, pa° tvers. Legg de to delene ovenfor hverandre og rett dem ut. Disse deler du i to igjen, til fire deler – som legges ovenfor hverandre. Del de fire delene i to – til a°tte deler– og del disse a°tte delene i to til seksten like store emner. Gjenta samme operasjon pa° den andre smultringen. Snu emnet med kuttsiden ned pa° benken og trykk ned, slik at du fa°r en flat rund ring. Kjevle deretter hver av dem ut til en tynn dumpling – ca. 8 cm i diameter.
Pakk en spiseskje med fyll i hver dumpling. Brett sammen til en halvma°ne hvor den ene enden er foldet i bølger. Legg dumplingene etter hverandre med brettesiden oppover i en stekepanne med litt olje. Stek dem gylne i bunnen pa° middels høy varme (7/10). Hell sa° pa° 1 dl vann, sett pa° lokk og reduser varmen til middels lav varme (4/10). Damp til vannet er borte.
Server dumplingene med et dryss va°rløk over og med dippsaus pa° siden.