Bresert surstek
Bresert surstek - en gammel klassiker
Ingredienser
- 1 kg okse lårtunge/rundstek
- 2 L kulturmelk
- 5 dl oksekraft
- 1 L vann
- 2 stk løk
- 1 ts hel sort pepper
- 3 stk laurbærblad
- 1 kvast timian
Fremgangsmåte
Tørk av steken godt og legg den i en helt ren bakke eller bolle. Dekk den med kulturmelk og
la den ligge i kjøleskapet i 10 dager.
Ta steken ut av kulturmelken, skyll godt og tørk av. Krydre steken med salt og pepper.
Brun steken i en gryte sammen med løken, som er kuttet i båter. Ha på kraft og vann til
steken er dekket. Ha i timian, pepper og laurbær og gi det hele et oppkok.
Sett steken i ovnen med lokk og steketermometer i, og la den stå på 150 grader i
1,5–2 timer til den har fått en kjernetemperatur på 65–70 grader.
Sil av kraften og reduser den til 1/3. Dette er en kjempefin base til saus. La steken
hvile i 20–25 minutter før du skjærer i den.
Server gjerne med waldorfsalat, rosenkål, tyttebær, kokte poteter og brun saus. Sausen kan
smakes til med fløte og rømme.
- Oppskriften har vi fått fra The Flying Culinary Circus -