Braisert lammeskank
Braisert lammeskank med norske rotgrønnsaker og mandelpotetstappe
Ingredienser
- 4 små lammeskanker (ev. skiver av bog eller lår)
- 5 dl rødvin
- 5 dl oksekraft (eller buljong)
- 1 l vann
- Litt timian
- 1 rødløk
- 5 fedd hvitløk
- 1 gulrot
- ½ sellerirot
- 2 ss dijonsennep
- Litt maisstivelse
- 50 g smør
Bakte grønnsaker:
- 1 rødbete
- 1 polkabete
- ½ sellerirot
- 2 gulrøtter
- 1 rødløk
Potetstappe:
- 600 g mandelpotet
- 1 dl fløte (eller melk)
- 50 g meierismør
- 30 g dijonsennep
Forberedelser
2 dager før:
Braiser lammeskankene. Lag sausen ferdig.
1 dag før:
Lag potetstappen. Kok betene. Stek grønnsakene.
Ved servering:
Varm potetstappen. Varm sausen. Varm lammeskanken i sausen. Varm grønnsakene.
Fremgangsmåte
Begynn med å legge lammeskankene dekket i grovt salt i 3 timer. Dette for at det skal trekke til seg salt helt igjennom. Kok opp rødvin, kraft, vann, litt timian, 1 hakket rødløk, hvitløksfeddene, 1 gulrot og ½ sellerirot i biter i en gryte. Stek lammeskankene gylne i en panne med olje, og ha dem i gryten. Kok det hele på lav varme med lokk til kjøttet begynner å bli mørt og nesten faller av beinet. Ta ut skankene, og reduser kraften til det er ¼ igjen. Sil av grønnsakene og bland ut litt maisstivelse med vann, rør inn i sausen og gi et oppkok for å få riktig konsistens. Smak til med sennep, salt og pepper. Pisk inn 50 gram smør rett før servering. Lammeskankene kan enten varmes i ovnen eller i sausen, og de kan også helt fint fryses.
Bakte grønnsaker:
Skrell og kutt rødbeter og polkabeter i båter eller terninger. Kok dem i godt saltet vann til de er møre. Skrell deretter gulrot, sellerirot og rødløk, og kutt i passe store biter. Stek dem i ovnen med litt olje og salt på 220°C varmluft til de har fått litt farge og er nesten møre. Bland de bakte grønnsakene med betene og varm dem eventuelt opp i en kjele med litt olje hvis de forberedes på forhånd. Smak til med salt og pepper ved servering.
Potetstappe:
Skrell og kok potetene møre i usaltet vann, sil av og mos med smør og fløte (eller melk) til stappen har fin og nesten flytende konsistens. Kjøl ned og oppbevar i kjøleskap. Varm litt melk i en gryte og varm opp potetstappen rett før servering mens du passer på at det ikke svir seg. Smak til med salt, pepper og dijonsennep.
- Oppskrifte og bilde har vi fått fra The Flying Culinary Circus -