Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Sum varer: {{cartItemsSum}}

Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
Vinglassenes A-B-C: Hvilke glass til hva?

Vinglassenes A-B-C: Hvilke glass til hva?

Hvordan velge riktig glass til vin? Vi guider deg gjennom glassverdenen, så du lettere kan plukke ut de beste glassene for vinen din. Bli med på glassvandring.

La oss aller først berolige deg: Det er heldigvis ingen vinglass som gir usmak på vinen. Men en glassform optimalisert for vindruen får frem de ellers skjulte utsøkte smakene. Det betyr at du kan gå glipp av fantastiske smaksopplevelser dersom du ikke er bevisst på hvilket glass som gjelder – før du heller.

Det ultimate vinglasset skal være godt å holde i, godt å drikke fra og ha en form som dytter alle smakene til overflaten. Når vinen møter riktig glass slår nemlig potensialet gnister, og smaksløkene kaster konfetti i gledesrus.

Vinkjennere sverger til klart glass for å studere fargen på vinen. Hvis du ikke er så opptatt av sånt, kan du uproblematisk velge fritt mellom fargede glass og glass med dekor.

Lynkurs i glass

Hva er egentlig glass laget av? Jo, når du blander kvartssand, kalksten og soda – pluss noen andre velvalgte ingredienser – og smelter hele bøtteballetten på 1 450 grader, får du mykt glass som kan formes til alle mulige former. Vi anbefaler ikke at du starter et eget glassverksted på kjøkkenet, men lar heller industrimaskinene ta seg av den jobben. Safety first.

Krystall er en type glass som lages av litt andre råstoffer, som blyoksid. Noen tror at krystall tåler ekstra mye, men det er nok en aldri så liten misforståelse. Krystall har derimot finere glans, er tyngre og har en dypere klang. 

Krystallglass oppleves ofte som mer eksklusivt enn andre glass. Ja, krystall er dyrere, og grunnen til det, er at formene glassene støpes i trenger mer vedlikehold og må oftere byttes ut en formene til andre glass. Selve råmaterialet er også dyrere.

Større glass med tulipanform til rødvin

Liker du best de friske og fruktige rødviner – eller er du mer glad i å nippe i en fyldig en? Kanskje bytter du litt på? I så fall skulle du helst hatt to ulike rødvinsglass: ett som er tilpasset lettere rødvinstyper og ett tilpasset de tyngre. 

Komplekse og raffinerte rødviner, som bourgogne og pinot noir, trenger mye luft for å få smakene riktig balansert. Derfor bør du velge et glass med høy og bred klokke til denne vintypen. Gi vinen god plass, så blir det lettere å rotere vinen så den får luft. Luften får smaken frem i lyset – og inn i munnen.

I tillegg bør du velge en tulipanformet klokke. Med en innsving mot toppen av glasset samles aromaen, og fremheves. I tulipanformede glass varer også aromaen lenger enn til tredje slurk.

Vinkjennere anbefaler glass som rommer minst 35 cl til rødvin, men standard rødvinsglass rommer ofte 40–60 cl. Vinglass som er beregnet for kraftige viner er ofte enda større, og rommer ofte 70–80 cl.

Lettere viner trenger mindre luft for å få ut potensialet, dermed også ei smalere klokke. Eva Solo sitt syrah-glass er populært blant de mindre glassene – også Rosendahl sitt Grand Cru rødvinsglass.

Populære rødvinsglass til kraftige viner er bourgogne-glasset fra Eva Solo og premium rødvinsglass fra Rosendahl. Sjekk også ut high end-glasset Enoteca bourdeaux fra Zwiesel.

Hvitvin vil ha lik form som rødvin, men mindre glass

Tradisjonelt har vi nordmenn valgt høye, slanke glass til hvitvinen. Akkurat hvorfor er vi litt usikre på. Men det vi vet helt sikkert, er at vi gjennom alle disse årene ikke har gitt hvitvinen utløp for potensialet. Å si at vi har drukket smakløs hvitvin i alle år blir selvfølgelig å ta i. Men når vi nå har gått over til rundere og større glass, har hvitvinsopplevelsene også blitt mer å snakke om.

Når du skal velge hvitvinsglass, se etter glass som ser ut som rødvinsglass, bare i mindre format. Standardglassene rommer 30–50 cl, og 25 cl er et absolutt minimum. Hvor stort glass liker du å holde i? Se for deg at du gir glasset en brå sving for å rotere hvitvinen. Er glasset du holder stort eller lite?

Når du skal nyte en fyldigere hvitvin, som chardonnay, er bred klokke og smal topp viktig. Hvitvinsglass med denne formen hjelper aromaen å utvikle seg – og bidrar til at du får oppleve vinen slik den var tiltenkt. Du får også mest ut av også viner som Pinot Blanc, Pinot Gris og Silvaner i disse glassene. 

Hvitvingsglass med hakket smalere form og åpning balanserer syren og løfter fruktigheten i lettere viner som riesling, rosé og sauvignon blanc. Det viktigste er at du velger et glass med tulipanformet klokke – i større eller mindre grad – og styrer unna de høye, slanke glassene som heller bør fylles med champagne, cremant, prosecco og cava.

Disse klassiske hvitvinsglassene fra Holmegaard er spesielt populære blant Kitch’n-kundene. Men ønsker du deg glass som er spesielt utviklet for ulike vindruer, bør du ta en titt på glassene fra Zwiesel.

Lykken med et allround-glass

Har du ingen spesiell vinfavoritt? Da kan du gjerne velge et allround-glass. Det kler de fleste vinsorter, rød som hvit. Klokken er ofte mellomstor, som gir vinen plass til å lufte seg. 

Hvis du vil ha én type glass til både rødt og hvitt, og liker et ganske stort glass i hånden, er det et allround-glass du bør gå for.

Servere champagne i smalt eller bredt glass?

Er du svak for boblende nytelser, ofte kalt champagne, cremant, cava og prosecco? Okei, du kan velge mellom 2 typer glass: «flute» eller «coupe».

Flute

Legger du litt penger i boblene, anbefaler vi at du heller herligheten i et «flute»-formet glass. Formen på glasset sørger for at bobler og aroma skaper sprudlende stemning lenger enn i det åpne «coupe»-glasset. Du får god tid til å småsnakke mellom hver slurk, uten å risikere å neste munnfull blir en doven opplevelse. Den musserende vinen skaper bedre stemning mens den er full av dansende perler, enn når lufta har gått ut og den har mistet all gnist.

Coupe

Mange synes uttrykket til champagneskålen, eller «coupe»-glasset, gjør ekstra stas på festen. Formen er usedvanlig lekker og vekker minner om imponerende champagnetårn i festlige, luksuriøse lag. Den brede åpningen gjør det lettere å få i seg den boblende gleden på en elegant måte – uten å måtte løfte både stett og albue til værs. Velger du å nyte champagne fra dette glasset, drikk fort! Hvis ikke fordufter all futt og fart.

Hvor mye vin i glasset?

Den gylne tommelfinger-regelen sier halvfullt, men mange velger å helle i mindre. Da kan du og gjestene dine fint rotere glasset for å frigjøre aromaer uten å være redd for vinflekker på duken. Dessuten tør vi påstå at halvfulle glass ser penere ut enn glass fylt til randen.

Unntaket som bekrefter regelen er glass med musserende. Du kan være langt mer raus med ei champagne-flaske i hendene. Skyt korka til værs og hell putrende bobler nesten til topps – det er det ingen som klager på.

Hold i stetten

Okei, her er en viktig regel: Når du får et vinglass i hånden, hold i stetten. Vi vet det kan være fristende å forme hånda til ei skål rundt glassklokken, men både håndflate og fingre ender opp med å varme opp vinen. Det vil du helst unngå. 

Du trodde kanskje ikke litt varmeforskjell hadde så stor betydning? Jo da. Varmen fra hånda di kan endre temperaturen så mye at du merker smaksforskjell mellom første og siste slurk. Og da er den første helt klart den beste.

Vin bør nemlig serveres kjøligere enn mange tror. Den ideelle temperaturen på en lett rødvin er 11-13 grader, mens en fyldigere rødvin 16-18 grader. En søt og halvtørr hvitvin gjør seg best godt avkjølt på rundt 5-6 grader, mens tørre hvitviner fra 8-12 grader. Champagne og andre musserende viner er best servert på rundt 5-6 grader. For all del, ikke putt et termometer oppi glasset. (Men hvis du kjenner på trangen, hold deg i hvert fall bak lukket dør). Hvis du lagrer vinen på et kjølig sted, for eksempel i en kjeller, og holder fingrene unna klokken, har du et godt utgangspunkt. Hovedregelen er: Drikk vinen heller for kald enn for varm.

Vask glassene med omsorg

Den mest skånsomme rengjøringen gjør du med børste og mildt oppvaskmiddel. Skyll i rent vann så såpen renner av. Til slutt tørker du med et rent kjøkkenhåndkle, så unngår du usjarmerende dråpemerker over hele klokken. 

Du kan plassere dem – med god avstand til hverandre – i oppvaskmaskinen, hvis glassene ikke har dekor eller gullkant. I så fall bør du heller finne frem oppvaskbørsten for å ikke slite bort dekoren.

I oppvaskmaskinen gjelder 4 regler:

  1. Plasser glassene slik at de ikke slår borti hverandre. Glasset bør stå støtt og ikke bevege seg mens programmet går.
  2. Velg et skånsomt rengjøringsprogram med makstemperatur på 55 grader. (Maks 45 grader med krystallglass i maskinen.)
  3. Bruk glansemiddel for å unngå flekker og skjolder. 
  4. Når programmet er ferdig, ta straks ut glassene og tørk over med et kjøkkenhåndkle. Glassene liker nemlig ikke å stå lenge i fuktig miljø, og kan bli matte i glasset dersom de blir stående lenge i oppvaskmaskinen vask etter vask. Glasskorrosjon, kalles det.

Hvis vinglassene er svært tynne, bør du vaske dem for hånd, selv om pakningen sier at de tåler oppvaskmaskin. Det tynne glasset kan lett få små sår i drikkekanten, og da er det dessverre ingenting du kan gjøre for å bøte på skaden.

Hva gjør du med kalkbelegg og glasskorrosjon?

Hvis glassene blir matte eller misfargede, blir de som regel diagnostisert med «kalkbelegg» eller «glasskorrosjon». Sistnevnte er dessverre en livsvarig sykdom og kan ikke gjøres noe med. Kalkbelegg, derimot, kan du få bukt med ved hjelp av en syrlig formula.

Det vanskelig å selv se forskjell på kalkbelegg og glasskorrosjon. Derfor bør du uansett prøve å blande ren eddik eller 50 gram sitronsyre i vaskevannet når du vasker for hånd. Hvis det er kalkbelegg glassene dine har fått, vil de straks komme til hektene igjen – og forvandles de til skinnende, blanke glass etter behandlingen.

For å unngå glasskorrosjon, gjør du lurt i å følge disse 5 rådene:

  1. Tørk glassene straks de er ferdige i oppvaskmaskinen.
  2. Vask glassene på maks 55 grader på skånsomt vaskeprogram.
  3. Bruk oppvaskmiddel som er beregnet for glass.
  4. Oppbevar glassene tørt og kjølig.
  5. La glassene stå riktig vei i skapet for å unngå at fukt sperres inne.

Slik holder du glassene glansfulle og ripefrie

Vinglass liker seg i sosiale lag, men med albuerom. La derfor glassene alltid få luft rundt seg, både på serveringsbrettet, i oppvaskmaskinen og i glasskapet. Glasskanten er ofte skjør, så helst ikke driv med glass-stabling i skapet. Det kan fort gi skår i gleden. Og når du bærer glassene fra skapet til bordet, pass på at de ikke slår inn i hverandre og lager riper.

Glassene eldes, de óg, og kan etter hvert bli mattere i fargen. Men det finnes et triks som forsinker aldringsprosessen. Vinglassenes magiske serum består av 1 del eddik og 10 deler vann. Skyll glassene dine i denne blandingen 1 gang i året, og de holder seg blanke og fine mye lenger.

Når idyllen slår sprekker

Hvis du oppdager et skår eller en sprekk i vinglasset, skal du kaste det som restavfall – og det fort som fy. Her trives nemlig bakterier farlig godt. 

Vinglass kan inneholde bly og andre stoffer som gjør at de ikke kan gjenvinnes. Pakk inn det ødelagte glasset i avis- eller tørkepapir før du kaster det i restavfallsposen. Da unngår du risiko for at det går hull på posen, og renovasjonsmedarbeiderne beholder alle fingrene intakte. 

Oppsummert er dette de 7 viktigste punktene om vinglass:

  1. Velg stor klokke med tulipanform til kraftige viner.
  2. Lette rødviner tåler mindre klokke, men se etter tulipanformet klokke
  3. Velg mini-versjoner av rødvinsglass til hvitvin
  4. Hell aldri glasset mer enn halvfullt, hvis det ikke er bobler i vinen.
  5. Hold alltid i stetten.
  6. Vask aldri glassene på varmere temperatur enn 55 grader.
  7. Følg 5 råd for å unngå glasskorrosjon.


Ble du litt klokere på vinglass nå? Ta en titt på alle vinglass og champagneglass vi kan by på

Tilbake
Velg butikk

Klikk & Hent-ordren kan hentes 1 time etter bestilling i butikkens åpningstider.
Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.