Stekepanne i stål – bli kjent med dens suverene egenskaper
Hvorfor velge stekepanne i stål? Og hva er de mest gunstige bruksområdene for den? I denne guiden får du kunnskapen du trenger for å velge riktig stekepanne – og for å ta best vare på den.
Det er ikke uten grunn at den hardføre stålpannen er gourmetkokkers foretrukne valg. Stekepannen er en lettvekter som kommer kjapt opp i temperatur og fordeler varmen jevnt. Lett å jobbe med, og lett å ta vare på.
Bli bedre kjent med stekepannene i stål og hvilke fordeler de gir deg når du skal frese opp fantastiske retter.
Få oversikt over de ulike stålpannene
Hvis du er ute etter en ny stekepanne i stål, er det greit å først få oversikt over utvalget. Dette er de fire vanligste – og hva som kjennetegner dem:
Stekepanner i rustfritt stål
Stekepanner i rusfritt stål er laget av jern, karbon og krom, som gjør dem svært motstandsdyktige mot rust. De tåler høye temperaturer, og du kan sette dem i stekeovnen så lenge håndtaket også er i stål. I tillegg krever de lite vedlikehold. Bare pass på å bruke nok fett i pannen og ikke skru opp temperaturen for høyt, så maten ikke setter seg fast.
Se stålpanner i rustfritt stål her
Stekepanner i karbonstål
Stekepanner i karbonstål er hakket mer robuste enn panner i rustfritt stål. De er også noe lettere, men ikke rustfrie. Karbonstål tåler ekstremt høye temperaturer og steker maten kjapt og jevnt. Det som skiller denne stålpannen fra andre, er at den over tid lager en naturlig patina – en hinne som fungerer som et non-stick-belegg. Patinaen beskytter pannen mot rust, og hjelper deg å unngå at maten setter seg fast. For å få non-stick-belegget på plass helt fra start, må du «brenne inn» pannen før du begynner kokkeleringen. (Se fremgangsmåte litt lenger ned.)
Belagte stålpanner
Belagte stålpanner har de samme kvalitetene som stekepanner i rustfritt stål, men har i tillegg et keramisk non-stick-belegg over stålet i pannen. Belegget gjør at du trenger mindre fett i pannen og reduserer risikoen for å brenne fast maten. Det miljøvennlige, keramiske belegget tåler ofte mye, men du bør likevel være mer forsiktig med varmen og redskapene du bruker enn i rustfrie stålpanner. Bruk derfor kun stekespader og røreredskaper i tre, plast og silikon.
3-Ply stekepanner
3-Ply stekepanner (også kalt «Tri-Ply» og «Multi-Ply») er stålpanner med flere lag – ofte rustfritt stål på utsiden og aluminium eller kobber på innsiden. Dette gjør varmefordelingen helt optimal, ettersom aluminium og kobber er suverene på å lede varme. Disse stekepannene er som regel litt tyngre enn andre stålpanner, men du kommer likevel ikke til å bli støl i matlagingsmusklene (vi lover!).
Hva slags matlaging er de ulike stålpannene ideelle for?
Enten du velger den ene eller den andre stålpannen, kan du bruke den til stort sett all matlaging. Samtidig er de ulike stekepannene som skapt for enkelte retter. Her får du en oversikt hva de forskjellige pannene er best på.
Stekepanner i rustfritt stål er supre for
- å steke saftig biff og kylling: Rustfritt stål tåler høy varme og er fenomenale til steking av kjøtt.
- å lage sjysauser: Etter å ha stekt kjøtt, er rustfritt stål ypperlig for å tilsette væske og skrape opp fonden (de brune restene) fra pannen for å lage en smaksrik saus.
- risting og steking: Den lette pannen gjør det lett å riste frø og nøtter. Stålpannen gjør også susen med kuttede grønnsaker og poteter, som krever høy varme og hyppig bevegelse for å bli sprø og gjennomstekt.
Pass på to ting: Det rustfrie stålet kan få en kjemisk reaksjon med syre, som sitron, eddik og tomatsaus. Dette vil ikke gå utover smaken, men kan gi flekker i pannen. (Du får tips til hvordan du fjerner flekkene litt lenger ned!) I tillegg: Mat som typisk brenner seg fast, som egg og delikate fiskefileter, kan være litt tricky å tilberede uten at de setter seg fast i underlaget i disse pannene.
Stekepanner i karbonstål er optimale for
- steking på høy varme: Skru opp tempen for å få den perfekte stekeskorpa på biffen, eller kjapt steke grønnsaker som skal holde seg sprø.
- woking: Karbonstål varmes opp lynraskt og er lett å håndtere. Det gjør pannen som skapt for woking, hvor høy varme og hurtig røring er essensielt.
- egg og pannekaker: Når den naturlige patinaen har kommet på plass, blir denne pannen super til å tilberede pannekaker og eggbaserte retter.
Pass på: Sursyrlige retter, som retter med tomatsaus eller vin, kan bryte ned det naturlige non-stick-belegget. Syren kan også påvirke smaken, så det beste er å unngå å ha syrlige råvarer i karbonpannen.
Belagte stålpanner er ypperlige for
- sursyrlige retter: Emaljen sørger for at stålet ikke kan reagere med syreholdige råvarer, så denne pannen er super for retter med tomater, vin og sitrusfrukter.
- steking og bruning: Stek kjøtt, fisk, egg og kylling, uten at det blir sittende fast.
enkel rengjøring: Belegget gjør at maten bare glir av, som gjør rengjøringen lett som en lek.
Pass på: Høy varme og stålredskaper kan skade emaljen, så vær forsiktig med både varmen og redskapene du bruker.
3-Ply stekepanner (Tri-Ply / Multi-Ply) er ideelle for
- Alt-mulig-panne: Denne typen panne er superallsidig. Du kan steke, brune, sautere, koke og bake i den. Gratinere i ovenen? Ikke noe problem.
- Delikate retter: Fisk, eggerøre og pannekaker fikser du lett i stekepannen med super varmefordeling og non-stick-belegg.
- Kremsauser: Jevn varmefordeling og non-stick-belegg gir deg det du trenger for å lage melkebaserte sauser som krever nøye temperaturkontroll.
Pass på: Husk å sjekke om håndtaket tåler høy varme før du eventuelt setter stekepannen i stekeovnen. Denne pannen er litt tyngre enn de andre, men det er ikke snakk om mye.
Før du velger stekepanne i stål
Når du skal velge stekepanne, skal den jo helst fungere optimalt for akkurat deg og det du vil lage på kjøkkenet. Tenk derfor gjennom dette før du bestemmer deg:
Hva er viktigst for deg? Vekt, belegg eller allsidighet? Trenger du en lett panne med lite vedlikehold? Eller vil du ha en panne som tåler syreholdige retter? Savner du en panne med non-stick-belegg til omelett og pannekaker?
Hva savner du med stekepannen du hadde sist? Det er heller ikke uvanlig å ha flere stekepanner i skapet som utfyller hverandre.
Hvilken størrelse trenger du? Lager du ofte mat til én eller flere?
På hvilken varmekilde kommer du til å bruke pannen mest? Sjekk alltid om stekepannen kan brukes der du vil bruke den. Induksjon, stekeovn – eller kanskje på grillen? En kjapp dobbeltsjekk sparer deg for bomkjøp.
Svarene på disse spørsmålene vil gi deg en pekepinn på hvilken stekepanne som er rett for deg.
Se hele utvalget av stekepanner her
Hvordan bruke stekepannen i stål?
For at retten din skal bli akkurat som du planlegger, og ikke ender opp verken for tørr eller for sprø, har vi noen brukstips til deg.
1. Forvarm alltid pannen
Stålpannen må få tid på seg til å spre varmen utover hele stekeflaten før du hiver råvarene oppi. Da får du et jevnt stekeresultat. Dette er også nøkkelen for å unngå at maten brenner seg fast. En for kald panne fører ofte til at maten setter seg fast, spesielt fisk og egg.
2. Varm pannen gradvis
Dette er ekstra viktig hvis stålpannen er belagt. Hvis du skrur opp varmen for mye med én gang, kan belegget få et uheldig temperatursjokk. Det kan føre til at belegget sprekker opp.
3. Bruk nok fett i panner uten belegg
Ubelagte stålpanner trenger god smøring for at råvarene ikke skal sette seg fast. Bruk nok smør eller olje. Raps-, solsikke- eller peanøttolje er gode valg.
4. Unngå maks temperatur
Ingen stekepanner liker å bli overopphetet. Det kan kan både gi misfarging og skader, og det vil du helst unngå.
5. Bruk riktig røreredskap
For å unngå riper og hakk, bør du holde metallredskaper langt unna stekepannen din. Velg heller redskaper i tre, plast eller silikon.
Hvordan brenne inn en ny stekepanne karbonstål?
Det er kun stekepanner i karbonstål som bør brennes inn før du bruker den første gang. Da lages en naturlig patina som gir non-stick-egenskaper. Men før du setter i gang bør du sjekke om karbonpannen allerede er innbrent (dette står i produktinformasjonen).
Fremgangsmåten er temmelig enkel: Hell litt matolje i pannen og varm den opp gradvis til oljen begynner å ryke. Det er lurt å sette på kjøkkenvifta! Når bunnen får en lett brunfarge, hell ut oljen i en skål og la den avkjøle seg før du kaster den i matavallsposen. Tørk av pannen med kjøkkenpapir, og voilà! Pannen klar til bruk.
Vask og vedlikehold av stålpannen
Jobben er ikke gjort før stekepannen er ren og tilbake i skapet. Men før du kommer så langt, få med deg dette:
1. La pannen bli helt kald før vask
Vask alltid stålpannen etter bruk, men ikke ha det for travelt. Aldri skyll pannen rett etter du er ferdig med den – da kan pannen bøye seg og et eventuelt belegg gå ad undas. Vent til pannen er helt kald.
2. Velg børste foran oppvaskmaskin
Selv om beskrivelsen til de fleste stålpanner sier at de tåler oppvaskmaskin, anbefaler vi likevel å vaske dem for hånd for å holde dem blanke og fine. Det sterke oppvaskmiddelet i oppvaskmaskinen gjør nemlig stålet matt og trist. Og hvis stålpannen din er belagt med non-stick-belegg, bør du absolutt unngå oppvaskmaskinens harde vask. Selv om belegget tåler mye, slites det likevel mer enn nødvendig. Fisk heller frem oppvaskbørsten og gi pannen en runde med mildt rengjøringsmiddel.
3. Smørende pleie for stekepanner i karbonstål
Panner i karbonstål setter pris på en ekstra pleie. Smør den inn med litt olje etter rengjøringen, så holder du rusten unna.
4. Oppbevaring av stekepannen
Når stålpannen er ren og pen, tørk den godt og sett den i skapet eller skuffen. Hvis du vil stable andre panner eller gryter oppå, husk å legge beskyttelse imellom. Du kan bruke et lag tørkepapir, et kjøkkenhåndkle eller en pannebeskytter.
5. Vanskelige flekker? Prøv dette
Hvis du er uheldig og overoppheter stålpannen eller brenner fast maten, kan pannen få flekker som virker umulig å få bort. Men det finnes noen triks du kan prøve.
Fastbrent mat? Fyll stekepannen med vann, ha i en spiseskje natron og la det koke i noen minutter. Skrap vekk restene med en tresleiv.
Flekker? Prøv det magiske rengjøringsmiddelet «Pots and pans» fra Le Creuset, og skrubb forsiktig med en skrubbeklut i nylon.
Husk: Bruk aldri stålull, blekemiddel eller klorinbaserte rengjøringsmidler.
6. «Regnbuefarget» stålpanne
Dette er helt vanlig. Denne regnbueaktige fargen oppstår når stål reagerer med varme. Det påvirker på ingen måte funksjonen til stekepannen, men hvis du ønsker å bli kvitt «regnbuen», følg disse to stegene:
- Bland eddik og vann.
- Skrubb lett med en nylonklut
7. Gi stålpannen glansen tilbake
Du kan helt fint polere stålpannen for å få tilbake den gode, gamle glansen. Bruk et rustfritt poleringsmiddel for stål og gni inn utsiden med en myk klut. Med ett ser stålpannen skinnende ny ut.
Sånn! Da er du rustet til å gjøre gode valg, for både deg selv og stålpannen din.
Lyst til å lære mer om hvordan du velger rett kjøkkenutstyr? Sjekk ut disse guidene
Tilbake