Hopp til hovedinnholdet
Kitchn logo

Kategorier

Merker

Artikler

Din handlekurv
Hjemlevering
Klikk & Hent: {{clickCollectStoreName}}
Som klubbmedlem sparer du {{clubMemberSavings}} på denne handelen.
eller bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
Bli gratis klubbmedlem for å få din rabatt.
{{remainingToFreeFreight}} igjen til fri frakt.
Fri frakt på denne forsendelsen.
Fraktkostnad på {{freightCost}},- tilkommer ordren.

Du sparer {{totalDiscount}} totalt

 

Sum varer: {{cartItemsSum}}

Gå til kassen
Handlekurven din er tom!
Kaffeguide: Hvilken bryggemetode passer best for deg?

Kaffeguide: Hvilken bryggemetode passer best for deg?

Er du kjent med de ulike måtene å brygge kaffe på? Hva er fordelene og ulempene? Her tar vi for oss 7 forskjellige bryggemetoder og gir deg en kjapp oversikt.

Kaffemaskin, espressomaskin, espressokanne, kaffetrakter, «pour over», presskanne, kapselmaskin. Lurer du på hvilken bryggemetode som matcher deg og dine kaffevaner? Det hjelper vi deg å finne ut av. Følg med.

1. Kaffemaskin

Er det en kopp nybrygget, smakfull kaffe som gir deg den ultimate starten på dagen? Men du har det travelt med å komme deg ut døra? Da kan den helautomatiske kaffemaskinen være et godt valg for deg. Ett enkelt knappetrykk, og kaffen lager seg selv.

På få sekunder står du med en rykende varm, nykvernet kaffekopp i hånda. Unn deg noen minutters kaffenytelse ved kjøkkenbenken, eller fyll termokoppen og ta den med deg når du fyker ut døra. 


Fordeler: 

  • Helautomatisk maskin som gir deg nydelig kaffe på få sekunder.
  • Nykvernet kaffe hver gang, som gir mer smak og aroma, pluss deilig crema på toppen (du vet, det kremete laget som legger seg som et lokk oppå kaffen).
  • Flere kaffemaskinen har innebygd melkeskummer, og da får du alle valgmuligheter: espresso, americano, cappuccino, caffé latte, cortado … 
  • Miljøvennlig – du brygger bare det du trenger. 

Ulemper: 

  • Maskinen trenger regelmessig vedlikehold.
  • Krever ofte god plass på kjøkkenbenken.
  • Har litt stivere pris enn andre kaffebryggere.

2. Espressomaskin

Denne er perfekt for deg som elsker espresso laget av nykvernede kaffebønner – og det i ekspressfart. (Nei, det gir ingen grunn til å kalle kaffen for «ekspresso».)

Vi snakker selvfølgelig om maskinen som lager kaffe under skikkelig høyt trykk. Denne spesielle bryggemetoden sørger for at den lille kaffekoppen din fylles opp med intens aroma og sødme fra kaffen. Og på toppen? Selvfølgelig et tykt lag crema. Akkurat sånn som du liker den.

Og skulle du få lyst på en americano, fikser maskinen også det. 

Fordeler:

  • Du får perfekt espresso (og americano) – hver gang.
  • Kaffen raskt levert med et knappetrykk.
  • Maskinen tar som regel mindre plass enn kaffemaskinen.
  • Noen typer har innebygd eller ekstern melkeskummer. 
  • Miljøvennlig – du brygger bare det du trenger. 

Ulemper: 

  • Maskinen trenger regelmessig vedlikehold.
  • Har litt stivere pris enn andre kaffebryggere.
  • Hvis du innimellom ønsker kaffe med steamet melk, må du (som regel) kjøpe en melkeskummer i tillegg.

3. Mokkakanne – eller espressokanne, som mange kaller den

Mokkakannen er en favoritt hos mange – spesielt de som er fan av sterk og fyldig kaffe. Mokkakaffe er nemlig basert på samme fremgangsmåte som espressoen. Derfor brukes betegnelsene «mokkakanne» og «espressokanne» om hverandre.

Mokkakaffe lages riktignok under trykk, men langt lavere trykk enn espresso. Dessuten får ikke mokkakaffe crema, altså det kremete laget av oljer og sukkerarter som legger seg på toppen. 

Fordeler: 

  • Kaffen blir sterk og god, med et touch av bitterhet. 
  • Praktisk å lage kaffe på komfyren. (Du kan velge den som passer til koketoppen din: induksjon, keramisk eller støpejern.)
  • Lett å rengjøre.
  • Lav pris.

Ulemper: 

  • Ingen crema på kaffen – ulempe for deg som er fan av den.
  • Skal serveres som små kopper kaffe (tenk «mokkakopper»), som betyr at du kanskje bør velge en annen brygger til kakefesten.

4. Kaffetrakter

Er du av typen som bøtter nedpå svart kaffe? Du kan nesten ikke få nok? Da er kaffetrakteren din beste venn. Den kan nemlig gi deg kanne på kanne med kaffe – som også er gunstig når du har venner på kaffebesøk. Kaffetrakteren kan sørge for at du får skikkelig god kaffe i koppen. Spesielt hvis du kverner bønnene selv.

Det som er viktig under bryggeprosessen i kaffetrakteren, er at vannet er cirka 96 grader for å trekke ut mest mulig smak og aroma fra de malte kaffebønnene. Noen produsenter kan skilte med godkjenning fra European Coffee Brewing Centre (ECBC), og kan dermed garantere riktig temperatur under bryggingen. Moccamaster er én av dem.

Fordeler: 

  • Du får brygget mye kaffe på kort tid.
  • Du får mulighet til å holde kaffen varm på platen. 
  • Noen traktere har varmeregulator, slik at du kan senke temperaturen når kaffen er ferdig med brygging og skal bare holdes varm. 
  • Billigere enn de fleste kaffe- og espressomaskiner.
  • Lett å rengjøre.

Ulemper: 

  • Du får ikke crema med kaffetrakter, selv ikke med nykvernet kaffe. Hvorfor? Det blir fanget av filteret.
  • Filteret absorberer litt av kaffesmaken. Det vil si, oljene fra kaffebønnene slipper ikke gjennom filterporten.
  • Filteret kan «krølle» seg under bryggingen.
  • Svart kaffe er eneste valgmulighet. 

Tips! 

  • Skyll filteret før du trakter, da slipper mer av smaken gjennom.
  • Brett ned fliken på filteret over filterbeholderen, så holder filteret seg på plass under bryggingen.

5. «Pour over» kaffebrygger

Er du over gjennomsnittet opptatt av smaken på kaffen? Da kan du helt klart rette blikket mot «pour over» kaffebrygger. Brygger du «riktig» får du ut hele potensialet i kaffebønnene, og kan virkelig nyte kaffestunden.

Den elektriske kaffetrakteren og den manuelle «pour over»-bryggeren lager kaffedrikk etter samme dryppmetode. Den store forskjellen ligger i at den manuelle kaffebryggeren gir deg full kontroll over vannet og bryggingen. Dessuten lar den deg lage kaffe hvor som helst, bare du har tilgang på varmt vann.

Fordeler: 

  • Mange har et permanent filter, som betyr at du slipper å kjøpe papirfilter.
  • Oljene fra kaffebønnene, smaken, aromaen og crema blir med gjennom det permanente filteret (ofte laget av stål) – og ned i kolben. 
  • Kaffen får en rundere smak.
  • Du trenger ikke tilgang på elektrisitet (men varmt vann).
  • Lett å rengjøre.
  • Lav pris.

Ulemper: 

  • Håndbryggingen krever litt mer tid og oppmerksomhet fra deg. 

Se «Pour over» steg for steg

6. Presskanne

Er du kresen på kaffen, men ute etter en bryggemetode som er hakket enklere enn «pour over»? Da er presskanne et godt alternativ. Alt du trenger å gjøre er å fylle kanna med favorittkaffen og vann, og la det godgjøre seg i 4 minutter. Deretter presser du stempelet ned, og kaffen er klar for å nytes. Enkelt, godt og greit.


Fordeler: 

  • Du får med alle oljene fra kaffebønnene, som gir en rund og god smak. 
  • Fin å sette frem på bordet – gir en ekstra «godfølelse» rundt kaffebordet (for ikke å nevne frokostbordet).
  • Presskannene finnes i ulike størrelser. Lager du ofte bare én kopp? Ja, da velger du en liten størrelse. 
  • Uansett størrelse du velger, tar den minimalt med plass på kjøkkenbenken.
  • Lav pris.

Ulemper: 

  • Du trenger mer kaffe per kopp enn med kaffetrakter, for eksempel. 
  • Kannen gir deg som regel ikke mer enn 8 kopper kaffe.
  • Noen opplever den litt trøblete å rengjøre. Gruten må «fiskes» opp med skje og kastes i matavfallet, og stempelet må vaskes med såpe og vann.
  • Holder ikke kjempelenge på varmen (men du kan selvfølgelig helle kaffen over på en termokanne).

Slik lager du deilig presskannekaffe

7. Kapselmaskin

Du definerer deg ikke som «kaffenerd», sier du? Og lever etter «det enkle er ofte det beste»? Ingenting galt med det! Vi tipper du også synes det er litt gøy å prøve forskjellig typer kaffe. Kruttsterk på mandag morgen, et hint av vanilje på tirsdag og en rund type etter onsdagslunsjen?

Hvis du som regel drikker en kopp eller to om dagen – eller mindre – kan kapselmaskinen være et godt valg for deg.

Fordeler: 

  • Kaffen lages på få sekunder.
  • Lett å velge ulike kaffesmaker og intensitet. Lag kaffen du har lyst på der og da.
  • Mange produsenter tilbyr miljøvennlige, nedbrytbare kapsler.
  • Tar mindre plass på benken enn andre kaffemaskiner.
  • Lav pris på selve maskinen.

Ulemper: 

  • Kaffekapslene koster mer kaffebønner.
  • En del kapsler er fortsatt ikke nedbrytbare.

Hvilken bryggemetode trekkes du mot? Trenger du litt mer hjelp før du velger, står vi klare i butikkene for å hjelpe deg.

Tilbake
Velg butikk

Hent og betal i din lokale butikk. Du får en SMS når bestillingen er klar for henting.

Beklager, geolokasjon ikke tilgjengelig.

Klikk & Hent-ordre kan bare bestilles til én butikk - hvis du ønsker å bytte butikk må du tømme handlekurv og starte på nytt.