7 steg til sprø, luftige og fløyelsmyke vafler
Hvordan lage saftige, sprø og smaksrike vafler? Vel, det kommer an på mer enn oppskriften. Lær de små triksene som gjør den store forskjellen.
Det er ingen hemmelighet: Vaffelkoden er innmari vanskelig å knekke. Ofte blir resultatet for kompakt, altfor sprøtt – eller kjempeseigt. Balansen virker nesten uoverkommelig.
Men ikke når du følger disse 7 stegene til vaffelsuksess. Klar for å gi jernet og stelle i stand til en uforglemmelig vaffelfest?
1. Bare rør med tynn røre
Enten du vil diske opp med søte eller grove vafler, boblevafler eller belgiske vafler – pass på at røra ikke blir for tynn. Da øker nemlig sjansen for at vaffelplatene blir hengende fast i både toppen og bunnen av jernet. Så, for å unngå at restene må skrapes ut: Spe på med mel!
Nødløsning (spesielt for grov vaffelrøre, som har en tendens til å ikke ville gi slipp): Vær raus med smøringen.
2. Lag vaffelrøren i blender
Klumper i vaflene? Nei, takk! Den beste måten å unngå humper på veien mot vaffelfesten: Kjør vaffelrøren i en blender. Det er spesielt lurt hvis du bruker grovt mel eller grønnsaker i. Blend i vei, og du får en glatt og flytende røre på null komma niks.
Mangler du blender? Ta en titt på disse kraftfulle blenderne
3. La vaffelrøren svelle
Selv om du er en racer på kjøkkenet, må du ha tålmodighet for å lykkes med perfekte vafler. Røren trenger nemlig å svelle i 15–30 minutter for å gi deg lette og luftige vaffelhjerter, fremfor kompakte og tunge klumper.
4. Vaffeljernet spiller nøkkelrollen
Så til spørsmålet mange stiller seg: Hvordan få sprø vafler? Her har vaffeljernet en avgjørende rolle for at du skal kunne gomle vafler som er knasende sprø på utsiden – og fløyelsmyke på innsiden. Utformingen på jernet har nemlig mye å si for resultatet på fatet. Når du bruker et vaffeljern med luftspalter og konisk utformede plater, som vaffeljernene fra Wilfa har, slippes overflødig damp ut. Og det, vår gode venn, hjelper deg å få jevne, sprøstekte vafler (så lenge du også følger tips nummer 5).
5. Avkjøl riktig for å få sprø vafler
Okei, så du har et vaffeljern som slipper ut overflødig damp (som anbefalt i punkt 4).. Men det alene er ikke nok for å få sprø vafler. I tillegg må du avkjøle vaffelplatene på riktig måte. Dropp ideen om å stable dem i et høyt, fancy tårn på tallerkenen. La dem heller avkjøle seg luftig og fritt på en rist.
Helsprøtt tips: Ha litt Farris eller Solo i røren. Vær litt gæren – prøv det!
6. Fingrene unna jernet
Klarer du å vente de få stekeminuttene før du åpner lokket? De fleste vaffeljern har en signallampe som sier fra når vaffelen er ferdigstekt. Så nei, du trenger ikke å åpne for å smugtitte før lampen lyser grønt – og dermed risikere å rive vaffelplaten i to. En splittet vaffel blir dessverre aldri seg selv igjen ...
7. Gjør rent med en vaskevaffel
For å få tipp topp vaffelresultat hver gang, må jernet være både helt og rent. Bruk derfor kun redskaper i plast eller tre når du steker. Disse materialene er skånsomme mot belegget, slik at det slipper jerngrepet rundt vaffelplatene akkurat i tide.
Og så, helt til slutt: Lag en «vaskevaffel». For å enkelt og effektivt rengjøre vaffeljernet, rør sammen mel, vann og salt – og stek en vaffel. Vaskevaffelen absorberer rester og fett, slik at jernet blir vasket og klart for neste vaffelfest. Smart, eller hva?
Sulten på flere matlagingstips? Finn oppskrifter og inspirasjon her
Tilbake-
Wilfa
SWA-517 vaffeljern enkelt 5 hjerter
499,-
På nettlagerFinnes i 144 butikker -
Wilfa
Gaufres BW-1000B belgisk vaffeljern
578,-
Ikke på nettlager -
Wilfa
Power Fuel BPF-1200S blender 1,5L 1200W stål
2 718,-
Få på nettlager -
Wilfa
B2GS-T800 blender 0,8L stål
950,-
Få på nettlager