Poke Bowl med laks og Goma-dressing
En frisk og sunn middag med masse smak og vakre farger.
Ingredienser
Marinert laks:
- 400 g sushilaks
- 1 fedd presset hvitløk
- 2 ss sesamolje
- 1 dl soyasaus
- ½ ts salt
- ½ ts malt chili
Grønnsaker etter eget valg – vi har brukt:
- Raspede gulrøtter
- Seaweed
- Edamame-bønner
- Rødkål
- Rød spisskål
- Ristede sesamfrø
- Quinoa
- Syltet ingefær
- Avokado (dryppet med sitronsaft)
Goma dressing
- 125 g sesamfrø
- 3 ss soyasaus
- 1 fedd hvitløk
- 1 klype chili
- 1 ts rørsukker eller kokossukker
- 1 sitron, saften av denne
- ½ dl olivenolje
- ½ dl kaldt vann (eller til konsistensen er perfekt)
- 1 klype salt
Fremgangsmåte
Poke bowl er mer populær enn noen gang – det minner om sushi, men er mye lettere å lage. Hell ris i en skål og topp med de grønnsakene du liker best og soyamarinert laks.
- Skjær laksen i terninger. Rensk og press hvitløken.
- Bland laks og hvitløk med sesamolje, soyasaus, salt og chili, og la det trekke i ca. 20 minutter i kjøleskapet.
- Kok risen og forbered grønnsakene.
- Dryss sorte og hvite sesamfrø over. Kan også pyntes med frisk koriander.
Tips: Laksen serveres rå. For å være sikker på å unngå parasitter må du sørge for at den har vært frosset i minst 1 døgn ved –20° eller minst 4 døgn ved –18°.
Goma dressing:
Dressingen er søt, saltet og syrlig. Når du først har smakt den, blir den garantert en dressing du ikke kan unnvære i kjøleskapet! Denne dressingen passer spesielt godt til poke bowl med laks.
- Rist sesamfrøene på en tørr panne. Vend dem ofte til de dufter kraftig av sesam. Da er de ferdige.
- Bland dem med soyasaus, eddik, hvitløk, chili, sukker, sitronsaft og sesamolje til dressingen er deilig kremet.
- Hell vann i en tynn stråle til konsistensen er slik du ønsker.
- Kan oppbevares i kjøleskap.
Tips: Riseddik er ikke så sur som andre eddiker, men hvis du ikke har det, kan du bruke vanlig hvit balsamico.
Oppskrift har vi fått fra ROSENDAHL